NOVI GLAS

NoviGlas na Gromiželju – Semberski “Loh Nes” krije brojne misterije (FOTO /VIDEO)

Semberija ima brojne prirodne ljepote o kojima se malo zna. Na taj spisak ubraja se i jedno misteriozno mjesto u Velinom Selu, nesvakidašnje za ove prostore. Za “semberski Loh Nes”, vezane su brojne legende – o močvarnom čudovištu, potonulom karavanu sa blagom i zlatom, stradalim svatovima. NoviGlas vas vodi u jedinu sembersku močvaru – Gromiželj.

Do Gromiželja se dolazi nešto širom utabanom stazom kroz atar Velinog Sela. Iako je cijela površina ovog zaštićenog područja oko 831 hektar, najpoznatiji, i ujedno najinteresantniji dio, je Laketića vir, močvara dubine skoro 4 metra.

Laketića vir

Ovo mjesto dom je za preko 400 rijetkih biljnih vrsta, koje se nalaze na crvenoj listi ugroženih u Evropi. Smatra se da močvara nikad nije presušila, a dno je pokriveno debelim slojem živog blata, što ovaj teren čini i opasnim.

Laketića vir je dom jednom od najstarijih kičmenjaka na planeti Zemlji – ribi “Umbra krameri”, u narodu poznatijoj kao mrguda.

Kako za NoviGlas kažu mještani Velinog Sela, mrgude ovdje ima toliko da je dovoljno da zahvatite vodu korpom i da uhvatite najmanje nekoliko primjeraka ove rijetke vrste koja može provesti i do deset sati bez vode, što je čini dvodihalicom.

Laketića vir je stanište i rijetke barske kornjače, ali je zbog “mrgude”, Gromiželj ucrtan na kartu najznačajnijih prirodnih staništa na planeti.

Koliko je Gromiželj neobičan najbolje govori i podatak da je u cijeloj Evropi, najveće stanište mrgude upravo u ovom mjestu, u jednom malom Velinom Selu.

Svjedočenja

Imajući u vidu njegovu posebnost, Gromiželj je kroz godine bio predmet interesovanja brojnih medija. Tako je, ranije, jedan od mještana Velinog Sela, Dragoljub Lazarević, svjedočeći o neobičnosti ovog mjesta, ispričao kako je to izgledalo kada je on bio dijete.

“Laketića vir je bio mnogo veći, voda je bila skoro plava, ne kao sad. Otac mi je pričao legendu o Laketića viru. Jednom je tuda prošla parna vršilica, ona što se ložila, nija tada bilo goriva, i zemlja se otvorila i progutala mašinu. Tu su nastradale i djevojke koje su se vraćale sa polja. Nakon nesreće pojavila se voda koja stoji sve do danas”, prisjetio se Dragoljub za Al Jazeeru.

Mistično čudovište u srcu Semberije

S koljena na koljeno u semberskim selima pripovijeda se o tajanstvenom blagu skrivenom u dubinama močvare Gromiželj, baš u Laketića viru.

“Kazivanja o ogromnom blagu koje vjekovima netaknuto leži u močvari najljepša su od svih skaski ove prostrane ravnice, jer svaki pripovijedač uvijek dometne nešto svoje: količinu blaga, njegov sadržaj, način kako da se otkrije i iskopa, pa tako postaju bogatije, uvjerljivije i privlačnije… Priče su ravne onim braće Grim ili srpskim pripovjetkama koje je prikupio Vuk Karadžić”, zapisao je Tihomir Nestorović o ovom neobičnom mjestu.

Priča se da je nekada u Gromiželju propao karavan sa neslućeno velikim blagom. Još jedna od priča je da se ispod površine ovog dijela semberske zemlje nalazi cijelo selo, “bogato selo bezbožnika”, kako kažu mještani.

“Legenda kaže da je ovdje bilo selo bezbožnika, pa se jedne noći otvorila zemlja i progutala cijelo naselje. Zbog toga se u Bogojavljenskoj noći, tačno u ponoć u gluvo doba iz dubine Laketića vira čuju vršalica, dovikivanje radnika i čobana, svatovska pjesma i muzika, blejanje ovaca, rika goveda i lavež pasa. Javlja se tako iz utrobe zemlje neki onostrani, iščezli, podzemni potonuli svijet”, pričaju za NoviGlas mještani Velinog Sela. To je, kažu priča, ali niko se nije usudio da provjeri je li to tačno.

Živo blato, pričaju za NoviGlas, krije zlato, srebro i drago kamenje.

“I kako to u svim bajkama biva tako i u ovim o Gromiželju vjeruje se da će doći dan kada će neki sretnik pronaći blago i postati najbogatiji čovjek na svijetu. Samo ima jedna začkoljica – legenda veli da će blago pronaći samo čista duša, ona bez grijeha i poroka. Takvih, nažalost, nema ali se vjeruje da će se i takva duša kad-tad pojaviti”, zabilježio je Nestorović.

Pripovjeda se da se u ponoć na Bogojavljenje u Gromiželju pojavljuje plavičasta svjetlost iznad mjesta gdje je zakopano blago. Onaj ko je ugleda treba da odmah u zemlju pobode štap, a ujutru da prati tragove životinja oko tog mjesta. Ako uspije da pronađe životinju koja je prešla preko mjesta gdje se ukazala čudesna svjetlost i prinese je kao žrtvu, onda će moći iskopati blago.

– Mnogo je znatiželjnika koji pokušavaju da primijete taj neobični plamen, ali nikome to nije do sada pošlo za rukom,  jer legenda kaže da plamen mogu ugledati samo čiste i iskrene duše. U Semberiji ima mnogo dobrih ljudi, ali nikome se nije posrećilo da vidi plamen – kaže Milivoje Tomanić Šiljo iz Velinog Sela.

Do sada nikome nije pošlo za rukom da tako nešto učini, pa je blago i dalje u Gromiželju. Takođe, vjeruje se da ovo blago čuva velika zmija Gromiželjka, te da je zbog toga i tlo nestabilno, jer se ona kreće podzemnim tunelima u i oko Laketića vira.

Pravo blago

Pravo gromiželjsko blago je, za razliku onog iz legende, otkriveno. I ono pod zemljom i u vodi Laketića vira. To su upravo one raritetne biljke i glasovita ribica mrguda ili ubmra krameri, koja još jedino živi u mačvanskoj Zasavici preko Drine, te u vodama Dnjepra i Dnjestra. I to je pravo njegovo bogastvo koje se uvijek može vidjeti i nije skriveno.

 

NoviGlas

Bijeljina

POSTANIMO PRIJATELJI

Bijeljina

Dokumentarni film : “First cities in history”

POSTANIMO PRIJATELJI

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .
error: Content is protected !!