NOVI GLAS

Stihove Desanke Maksimović otpjevali poznati muzičari (Video)

Pjesnik Duško Trifunović ostao je upamćen kao autor koji je napisao stihove za mnoge hitove za Zdravka Čolića, Gorana Bregovića i Željka Joksimovića, ali njemu, vjerovali ili ne, može da parira i Desanka Maksimović.

Iz Organizaciji muzičkih autora Srbije Sokoj za “Kurir” skreću pažnju na još jednu dimenziju velike srpske pjesnikinje, koja možda nije bila toliko potencirana u javnosti. Naime, Desanka je bila velika inspiracija mnogih kompozitora, pa se melodija njene poezije stopila s notama između ostalih Srđana Barića, Vere Milanković, Jadranke Stojaković, pa i jednog “narodnjaka” Hašima Kučuka Hokija (pjesma “Opomena”).

Vanvremenske stihove pjesme “Strepnja” komponovao je Đelo Jusić (otpjevala Tereza Kesovija), te ih tako učinio i vanprostornim, a za tu pjesmu, kao kompozitore možemo navesti još 12 imena, među kojima i pokojnog Darka Kraljića, te nedavno preminulog Žarka Petrovića.

Stihove pjesme “Ne, nemoj mi prići” u melodiju je pretočio Vojkan Borisavljević, te nezaboravnu, ranije pomenutu “Opomenu”, koja je bila inspiracija za još dva doajena našeg muzičkog stvaralaštva, kompozitore Radoslava Graića i Mirka Šouca, koji su za ova djela uradili i aranžmane.

“Istražujući po dokumentaciji Sokoja pronašli smo da se u svom kompozitorskom opusu Desankinim stihovima najviše bavio kompozitor, pijanista i pedagog pokojni Zoran Đ. Jovanović, napisavši više od 50 kompozicija na njene stihove, koji su notno i audio zapisani u njegovoj knjizi ‘Spomenik Desanki od tonova satkan’, koju je 2002. godine izdala Zadužbina Desanke Maksimović. Ostalo je takođe zabilježeno i da se sama Desanka radovala kompozicijama koje su nastale na njene stihove. Upravo ta činjenica, da je djelo ove velike pjesnikinje bilo i ostalo inspiracija drugim umjetnicima, sigurno ne samo kompozitorima, govori o njegovoj veličini i pečatu koji je ostavilo u svijesti svih nas, pa u to nijedna administrativna odluka ne može i ne sme da dira”, kaže Dejan Manojlović, direktor Sokoja.

“Tražim pomilovanje” u četiri verzije

Stihovima “sporne” poeme “Tražim pomilovanje“” kao i mnogim drugim Desankinim stihovima, bavili su se i autori seriozne muzike. Tako je ove stihove u kompoziciju pretočio jedan od najznačajnih srpskih kompozitora i muzičkih pedagoga pokojni Stanojlo Rajičić, ali i još četiri druga autora.

 

(kurir.rs)

POSTANIMO PRIJATELJI