NOVI GLAS

Manastir Tavna – Episkop Fotije: Ohristovljeni narod čuva svoje svetinje (Foto)

Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije poručio je u basjedi na praznik Duhovi da Srbi vijekovima žive sa svojom Crkvom i da ohristovljeni narod čuva svoju dušu i svoje svetinje.

“Srbi su ohristovljavali svoju dušu i bili čestiti ljudi, radovali se sa onima koji se raduju i tugovali sa onima koji tuguju, čuvali svoje svetinje koje nas sve čuvaju, koje su gradili naši sveti preci i tu ćemo se Bogu moliti i u budućnosti kako je to bilo vijekovima unazad”, rekao je vladika.

Episkop Fotije služio je danas Svetu arhijerejsku litirgiju u Manstiru Tavna kod Bijeljine koji obilježava krsnu slavu Silazak svetog Duha na apostole – Svete Trojice.

“Naše svetinje nas okupljaju i čuvaju, vidimo to u Crnoj Gori gdje vjernici poručuju `ne damo svetinje`, kako i mi poručujemo, da i danas svi Srbi treba da budu jedinstveni, u okviru Duha svetoga i sa svim svojim svetinjama širom eparhija Republike Srpske”, naveo je vladika Fotije.

Slavi u manastiru Tavna prisustvovali su umirovljeni episkopi Georgije i Konstantin, koji su rođena braća, a porijeklom su iz Gornjeg Crnjelova kod Bijeljine.

Umirovljeni episkop kanadski Georgije rekao je da je veliko zadovoljstvo da sa vjernicima učestvuje u duhovnoj blagodati u kojoj je Duh sveti život dao, od nemoćnih učinio moćne, ohrabrio ih i osnažio.

“Držite se istine Božije, čuvajte svoje svetosavlje, sveto pravoslavlje, obraz otački, naše svetinje i sve svoje pretke koji su znali i stati i opstati”, poručio je episkop Georgije.

Manastirskoj slavi su, pored velikog broja vjernika, prisustvovali i gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić i načelnik opštine Ugljevik Vasilije Perić.

Perić je sestrinstvu manastira Tavna čestitao krsnu slavu, ističući da je ovaj manastir vijekovno utvrđenje srpske duhovnosti.

“Srpska pravoslavna crkva je vijekovima najveća podrška srpskom narodu, naša utjeha, ona okuplja Srbe i čuva ih od raznih izazova kroz istoriju”, rekao je Perić, koji je zamjenik predsjednika Eparhijskog upravnog odbora Eparhije zvorničko-tuzlanske.

Manastir Tavna posvećen je Presvetoj Trojici, pominje se u Tronoškom i Pećkom ljetopisu i turskim popisima od 1548. do 1586. godine, kao zadužbina kralja Dragutina Nemanjića i njegovih sinova.

Danas je u sestrinstvu manastira devet monahinja, starješina je igumanija Marta, dok je duhovnik manastira Tavna arhimandrit Lazar Kršić.

 

(srna)

POSTANIMO PRIJATELJI