NOVI GLAS

Prezirala ga je i rođena majka! – Ovog Rimskog cara mrzili su svi, a počinio je gnusan zločin

Čak i u mračnom i surovom svijetu rimskih careva, pojedina imena po jezivosti i bizarnosti stoje iznad ostalih i danas izazivajući jezu i mučninu. Jedno od tih imena je Karakala, vladar Rima poznat po tome što je počinio najnemoralniji čin u dugoj istorji tog inače dekadentnog antičkog carstva.

Karakala bio je car Rimskog carstva od 211. do 217. godine. Rođen je kao sin cara Septimija Severa i imao ime Marko Aurelije Antonin, ali je kasnije dobio nadimak Karakala po dugačkoj galskoj tunici koju je nosio, i sa njim je ušao u istoriju.

Septimije Sever imao je još jednog, mlađeg sina – Publija Septimija Geta. Krajnje naivno, car je očekivao da će njegova djeca sarađivati i obojicu ih je proglasio savladarima. Kako to obično biva, što ih je otac više terao da zajedno rade, to su se njih dvojica više mrzili.

Nakon smrti Septimija Seveta 211. godine situacija je postala još gora! Priča kaže da su braća-carevi na kraju čak i podijelili vladarsku palatu na pola, kako ne bi morali da dijele prostorije.

A onda je Karakuli i to dosadilo!

Najnemoralniji čin u carstvu punom nemorala

Braća su namjeravala da podijele carstvo na dva dijela i vladaju odvojeno, ali ih je majka ubijedila da to ne učine. Ona je pokušala i da ih pomiri i u tome je, samo privremeno, uspjela.

A onda je Karakala, u jednom od najnemoralnijih činova u istoriji, pozvao Getu na razgovore o primirju, sa majkom kao svjedokom, i ubio brata naočigled majke! Geta je preminuo u njenom naručju.

Zvanični istorijski spisi pominju neke “atentatore” koji su imali namjeru da ih obojicu ubiju, ali se u Rimu znalo da je Karakala sve izmislio kako bi imao tron samo za sebe, piše portal Listverse.com.

Karakala je potom krenuo da ubija sve bratovljeve pristalice i naredio da se Getino ime izbriše sa svih javnih natpisa. Zabranio je čak i sjećanje na brata. Kao žrtva Karakaline svireposti pao je i pravnik Papijen koji je odbio da prizna ubistvo Gete kao pravedno.

Karakala je ubio i svoju bivšu ženu Fulviju Plautilu, tasta Gaja Fulvija Plaucijana i djecu koju je imao sa Plautilom.

Voljeli su ga samo vojnici

Otac je Karakala na samrti posavjetovao da “vojnike učini bogatim, a sve druge ljude siromašnim”. Bilo je to upravo ono što je novi rimski car sproveo u djelo!

Tokom svoje vladavine Karakala je podigao platu legionarima i vojnicima je dodjeljivao druge beneficije. Svi ostali koji bi se usuđivali da ga kritikuju uglavnom su bili surovo kažnjavani.

U istoriji je upamćen kao vladar koji je omogućio svim stanovnicima carstva da se nazovu građanima Rima, ali je manje poznato da to nije učinio iz bilo kakve ljubavi već kako bi prikupio više poreza od kojeg je plaćao vojnike.

Karakala nije imao popularnost ni u jednom sloju društva izuzev u vojsci. Neprijatelji su ga toliko prezirali, da ga je istoričar Edvard Gibon nazvao “zajedničkim neprijateljem čovječanstva”.

Na kraju, čak ni vojska nije mogla da ga spase. Dok je putovao iz Edese da bi započeo rat sa Parćanima bio je ubijen 8. aprila 217. godine.

 

(istorijskizabavnik)

POSTANIMO PRIJATELJI