NOVI GLAS

Životni vijek automobila – Kada je vrijeme za otpad?

Način i postupci u toku vožnje u velikoj mjeri utiču na životni vijek automobila. Većina vozača nesvjesno pravi greške koje štete njihovom vozilu, a da toga nisu ni svjesni. Zato ćemo ovde navesti stvari koje treba izbjegavati i kako ispraviti greške ako se one ipak jave.

Visok broj obrtaja u toku procesa zagrijavanja motora je opasan. Neujednačena temperatura i trenje koje je ubrzano ostavlja svoj trag na karikama i ventilima.

Nemojte odmah da krećete nakon startovanja hladnog motora, već sačekajte makar par sekundi i ne terajte motor u visoke obrtaje dok se ne postigne optimalna radna temperatura.

Puno vozača ima naviku da odmara nogu na pedali kvačila bilo da su na semaforu, ili uzbrdici, pritom držeći auto u prvoj brzini s nogom na kvačilu dok vozilo stoji. Dok čekate semafor izbacite menjač iz brzine i povucite ručnu. Nemojte držati stopalo na pedali.

Ako tokom vožnje forsirate motor onda ga nakon toga pri zaustavljanju odmah ugasite. Tada kapljice ulja i ostale štetne stvari nastale uslijed sagorijevanja nataložiče se na vratilu rotora, piše Silux.

Automobili koji imaju automaski mjenjač ne smiju biti gurani i vučeni jer tada mjenjač i dalje radi ali nema podmazivanja. I tako dolazi do havarije na transmisiji.

Druga greška je na semaforu je kada mjenjač dugo bude u D položaju što dovodi do guranja i proklizivanja u konvertoru. Dok ste na semaforu probajte da ručicu mjenjača prebacite u N.

Neizbježan je nekad put gdje imau rupe i nekad vozači znaju i da napadnu previsoke ivičnjake. A prebrzim prelaskom preko rupe stradaju dijelovi upravljačkog sistema i oslanjanja. Vozite u skladu sa ograničenjima na putu i otvorite oči. Pažnje prilikom vožnje nikad nije dosta.

Međutim, svakom automobilu prođe vijek trajanja. Kada se odlučiti otjerati automobil na otpad?

Što se tiče motora u zavisnosti od kvara donosimo odluku. Pod punim gasom se treba osvrnuti i pogledati da li ima dima. Ako je dim crn, to je naznaka problema sistema za ubrzigavanje goriva, ako je dim plav, ne valja ili turbina ili motor. Izračunati koliko bi to trošak bio i ako cijena popravke prelazi njegovu vrijednost vrijeme je za otpad.

Sa limarijom je veći problem. Ako je automobil počeo prilično da truli tu spasa nema. Moguće je neke limarske dijelove mijenjati, ali to nam ne daje sigurnost da se rđa neće dalje širiti.

Takođe, ako nam je automobil slupan, pokušaćemo da zamijenimo slupane delove ali jedno je sigurno – taj automobil više nikad neće biti kao prije. Na otpadu se mogu skinuti i dijelovi motora i dijelovi limarije koji su zdravi tj.ispravni i kao takvi mogu dobro doći nekim drugim vlasnicima.

Sve u svemu, sve što se može da se zamijeni treba uraditi, ali isto tako treba da budemo svjesni kad je našem mjezimcu istekao rok trajanja. Sve u cilju bezbjednosti nas samih a i svih učesnika u saobraćaju.

Potrebno je da samo redovno održavate automobil.

Svaka mašina, kao i naše tijelo, zahtijeva „sistematski pregled“ u određenim periodima. Neophodno je da se svaki vlasnik ophodi prema svom vozilu sa dužnom brigom i poštovanjem.

 

(telegraf.rs)

POSTANIMO PRIJATELJI