NOVI GLAS

Bijeljina – Dr Duško Milićević za NoviGlas : Kako izgleda novi zahvat u bijeljinskoj bolnici (FOTO)

U Bolnici “Sveti vračevi” u Bijeljini od sada se obavljaju i novi zahvati iz oblasti urologije. Naime, zahvaljujući nabavci aparata za transuretalnu resekciju prostate, više neće biti upućivanja pacijenata u druge zdravstvene ustanove, a bolnica je proširila spektar usluga. Prve zahvate izveo je urolog dr Duško Milićević, koji je za NoviGlas objasnio o  čemu je riječ.

Mladi bijeljinski ljekar, jedan od dva urologa u bijeljinskoj bolnici, ističe da je bijeljinska bolnica prva zdravstvena ustanova u Srpskoj, ali i šire, koja je opremljena jednim ovakvim uređajem. Minimalno invazivne procedure su, ističe, postale zlatni standard u svim oblastima medicine, a posebno u urologiji, gdje se čak 80% procedura obavlja na ovaj način. Sada je to moguće i u Bijeljini.

“Transuretalna operacija je zapravo operacija kroz mokraćni kanal. Prvenstveno se misli na operacije prostate i mokraćne bešike, ali i nekih manje čestih patoloških stanja. To nije nova stvar u urologiji, to se radi niz decenija, kako napreduje tehnologija, napreduju i te vrste aparata, a ovaj koji smo mi dobili je zlatni standard u Evropi”, objasnio je za NoviGlas dr Milićević, koji je u bijeljinskoj bolnici zaposlen već pet godina.

Ustanove koje nemaju ovaj aparat još uvijek obavljaju operacije na konzervativan način. Međutim, njegova primjena ima niz prednosti u odnosu na dosadašnje metode.

“Smanjuje se trajanje operacije, manje je krvarenja i drugih komplikacija, pacijenti kraće leže u bolnici, jer je oporavak brži, a i rad ljekara je znatno olakšan”, ističe za NoviGlas Milićević.

To će najviše osjetiti pacijenti. Do sada je u  bijeljinskoj bolnici obavljano između 10 i 20 ovakvih zahvata, a očekivanja su da će taj broj ubuduće biti znatno veći.

“Do sada smo ovdje u bolnici mogli da obavljamo svega 20 do 30% ovih zahvata. Međutim, taj procenat je sada skoro stoodstotan. To znači da više nema potrebe za slanjem pacijenata u drugu ustanovu, čak mislim da i van Republike Srpske privatne ustanove trenutno nemaju bolji aparat od nas”, objasnio je Milićević. 

Kako navodi dr Milićević, ovo je tek početak, jer je plan podizanje urologije u Bijeljini na viši nivo.

 

NoviGlas

Bijeljina

POSTANIMO PRIJATELJI

Bijeljina

Dokumentarni film : “First cities in history”

POSTANIMO PRIJATELJI

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .