NOVI GLAS

Kada dođe 6G – Kako će izgledati mobilni telefoni 2030. godine?

U svijetu tehnologije svaki dan se dogodi nešto revolucionarno. Nije bitno da li se radi o boljoj kameri, snažnijoj bateriji, boljoj zaštiti ili materijalima koji se koriste – proizvođači pametnih telefona neprestano nas bombarduju nečim novim. Stoga se nameće pitanje kako će pametni telefoni izgledati za 10 godina.

To je teško predvidjeti jer mnogo toga se može promijeniti i telefoni u ovom klasičnom smislu možda više neće postojati, a zamijeniće ih mnogo napredniji pametni satovi ili nešto još novije, takođe, pametno.

TechRadar je zato pokušao da iznese svoja predviđanja jer je riječ o tržištu koje će se nesumnjivo razvijati, navodi Index.

Savitljivi telefoni

Iako su se savitljivi telefoni pojavili tek prošle godine, počeci su im bili daleko od idealnog. Samsung Galaxy Fold i Motorola Razr više su primjer propuštenih prilika nego nešto što je prosječnog kupca navelo da razmisli o kupovini ovih uređaja.

Naravno, radi se o dobrim potezima, ali nisu se baš nametnuli kao “sljedeća velika stvar”, već više kao “preskupa stvar koja nudi premalo za previše novca”.

Da li će ovakvi telefoni u 2030. biti hit, zavisi od poteza kompanija. Ono što bi trebalo da se dogodi jeste smanjenje cijena, što je neizbježno, ali i da ponude “ono nešto” što bi ih učinilo drugačijima od normalnih telefona. Savitljivost nije dovoljna.

5G i 6G

Realno, sa 4G imamo i više brzine nego što nam je potrebno, a ono što 5G nudi u ovoj fazi nije toliko impresivno da bi vas istog trena navelo na nabavku 5G uređaja.

Međutim, 5G je nešto što će u narednim godinama postati primamljivija opcija u odnosu na 4G. U narednim godinama broj 4G uređaja će se smanjivati i zamijeniće ih 5G uređaji koji će postati norma, pa ćemo se na to prebaciti po inerciji.

Krajem decenije možemo očekivati 6G, a sve zavisi od toga kako će ljudi reagovati na 5G, jer mnogi i dalje ne vide preveliku korist niti imaju potrebu za vezom koja je brža od one koju nudi 4G.

Budućnost prednjih kamera

Ako je nešto jasno u ovom trenutku, onda je to da dijelovi telefona u kojima je smještena prednja kamera, bez obzira na veličinu, moraju da nestanu.

“Pop-ap” kamere svakako su jedna od diskretnijih rješenja, ali cilj je da one budu smještene ispod maske i proizvođači su već u tome i uspjeli. To znači da ćemo imati slobodne površine i nevidljive kamere.

Počeće se skromno, ali očekuje se da do 2030. prednje kamere postanu daleko bolje. Biće ih više i obavljaće sve ono što je u ovoj fazi smješteno u prevelike izreze koji oduzimaju previše prostora na zadnjem dijelu. Na kraju krajeva, selfiji su prednju kameru pretvorili u najkorišćeniju kameru na telefonu.

Zbogom portovi

Većina telefona već se riješila ulaza za klasične slušalice i premda neki još uvek pružaju otpor, do 2030. očekujemo da to neće biti tema razgovora. Standard će biti uređaji bez ulaza.

Slušalice će biti bežične i gotovo niko neće kupovati klasične slušalice sa žicom, a neće biti potreban ni ulaz za punjač.

Kineska kompanija Oppo predstavila je prototip telefona bez ulaza jer će se punjenje prebaciti na bežičnu varijantu koja je već u ovoj fazi dovoljno brza da bismo bez problema mogli da odbacimo sve kablove za punjenje, a fizičko spajanje ionako više nije bitno većini korisnika. Ukratko, budućnost će imati mnogo manje žica.

Više zadnjih kamera

Trenutni trend su uređaji koji iza imaju “košnice” kamera koje možda daju odlične fotke, ali ne izgledaju lijepo.

Istovremeno, postavlja se i pitanje koliko kamera bi se moglo smjestiti na jedan uređaj. Postoji određeni broj i došli smo do faze kada stavljanje dodatnih kamera jednostavno nema smisla.

Budućnost ne donosi više kamera, nego više piksela. Već sad imamo hrpu telefona sa kamerom od 108MP koji nisu skupi, a 2030. će to biti izdignuto na trenutno nezamisliv nivo.

Međutim, i tu postoji granica. Naučnici procjenjuju da ljudsko oko vidi otprilike 576MP u slučaju da imate savršen vid i sliku pred sobom pa ako već imate besprijekoran vid, to je i više nego dovoljno na udaljenosti s koje najčešće gledate.

Drugim riječima, ne očekujte više kamera, već više piksela.

 

(telegraf.rs)

POSTANIMO PRIJATELJI