NOVI GLAS

Zašto je Mostar zaboravio Aleksu Šantića koji je proslavio i zadužio grad? (Foto)

Aleksa Šantić, najveći mostarski pjesnik, koji je grad na Neretvi proslavio i zadužio svojim djelima danas je, čini se, zaboravljen.

To potvrđuje činjenica da se niko nije sjetio danas obilježiti rođenje jednog od najvećih mostarskih sinova iako je 27. maja 1868. godine kao dan njegovog rođenja upisano zlatnim slovima u istoriji BiH.

Ime Alekse Šantića kojim se ponose brojni Mostarci i građani BiH izbačeno je iz naziva mostarskih ulica i škola, a jedini park koji nosi njegovo ime u Mostaru danas je pust i prazan, čak bez i jedne položene ruže, u što smo se uvjerili prilikom današnje posjete.

Da bi bilo još gore građani s kojima smo razgovarali nisu niti znali da je danas rođendan pjesnika čije stihove rado koriste u određenim prilikama.

Prema ovome se nameće zaključak da je Aleksa Šantić u rodnom gradu najveći Mostarac samo kada se koristi njegovo ime za svečane prilike i manifestacije za javnost.

Za organizaciju Šantićevih večeri poezije koje je nekada organizovao Grad Mostar, zadnjih decenija takmiče se dvije srpske “Prosvjete“, a obilježavanje rođenja niko i ne spominje.

Gradski odbor Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva (SPKD) “Prosvjeta”, prije dvije godine je organizovao svečanu akademiju povodom 150 jubilarnog rođendana Alekse Štanića, ali ove godine kažu kako nemaju praksu obilježavati datum rođenja, nego datum smrti pjesnika.

Ovo je za Klix.ba potvrdila potpredsjednica Gradskog odbora Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva (SPKD) “Prosvjeta”, Sanja Bjelica Šagovnović.

“Mi organizujemo Šantićeve večeri poezije. To je manifestacija koja traje mjesec dana u čast Šantiću i svake godine na dan njegove smrti dajemo pomen, posjećujemo groblje i također uvijek održimo akademiju. Mi obilježavamo godišnjicu smrti , ali rođendan nismo“, kaže Bjelica Šagovnović.

Ni Srpsko prosvjetno i kulturnog društvo Prosvjeta iz Mostara koje organizuje Šantićev festival djece pjesnika dan rođenja Alekse Šantića nije danas obilježilo.

Da ništa nije ni planirano ove godine potvrdio je za Klix.ba generalni sekretar Goran Kosanić.

Jedan dio građana smatra kako Aleksu Šantića Mostar ne može zaboraviti te da je obilježavanje današnjeg dana izostavljeno zbog pandemije i zabrane okupljanja, dok drugi misli kako nema opravdanja za činjenicu da mu danas niko nije položio cvijeće na grob i spomenik.

Da je Grad Mostar već odavno digao ruke od velikana pisane riječi, govori činjenica da nisu uradili ništa po pitanju vraćanja imena Alekse Šantića Gimnaziji na Bulevaru, kao ni u dio ulice Alekse Šantića koji sada nosi ime Mile Budaka.

 

(klix)

Bijeljina

POSTANIMO PRIJATELJI

Bijeljina

Dokumentarni film : “First cities in history”

POSTANIMO PRIJATELJI

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .
error: Content is protected !!