NOVI GLAS

NoviGlas – Bijeljinka Maja je doktorirala na temi odnosa Semberaca i “izbjeglica” – Sada je objavljen njen prvi naučni članak

Bijeljinka Maja Pupovac, koja je doktorirala na temi odnosa Semberaca i “izbjeglica”, nedavno je objavila i prvi naučni članak o ovoj temi.

Naime, Pupovac se u radu “Dvadeset pet godina poslije: uticaj rata i prisilnog raseljenja na kolektivne identitete Semberaca i izbjeglica u Bijeljini”, bavila političkim, sociološkim i antropološkim pitanjima koja se odnose na njen rodni grad, a sa ovom temom je prošle godine doktorirala na Katedri za balkanske, slovenske i orijentalne studije Univerziteta Makedonija u Solunu.

 “Počastvovana i srećna što se moj prvi naučni članak o rodnoj Bijeljini našao baš u časopisu Tragovi”, napisala je Maja u objavi na Fejsbuku.

Kako objašnjava, njen rad se bavi pitanjem kako su rat i prisilno raseljenje uticali na kolektivne identitete stanovnika Bijeljine.

“Konkretno, rad izučava odnos između domicilnog i nekadašnjeg interno raseljenog stanovništva – Semberaca i izbjeglica, kao i način na koji je taj odnos uticao na stvaranje, mijenjanje i razvijanje njihovih kolektivnih identiteta. Time se želi ukazati na identitetski pluralitet koji postoji unutar jedne etničke grupe i na prostoru jedne mikro-zajednice, a koji igra značajnu ulogu u procesu integracije nekadašnjih interno raseljenih lica, kao i njihovog razumijevanja sebe i drugih”, objašnjava Maja u sažetku rada.

Njen rad, objavljen u časopisu za srpske i hrvatske teme “Tragovi”, možete pročitati OVDJE.

 

NoviGlas

POSTANIMO PRIJATELJI