NOVI GLAS

Posljednja bitka u Evropi – Kako su jugoslovenski partizani srušili naciste uz pomoć Sovjeta

Jugosloveni su zgromili Hitlerove esesovce i saveznike u bitki kod Poljane, posljednjoj evropskoj bitki u Drugom svjetskom ratu, uz aktivno učešće sovjetskih oficira, rekao je ekspert ruskog vojno-istorijskog društva Nikita Buranov.

Bitka kod Poljane (14-15 maja 1945. godine) je posljednja velika bitka Drugog svjetskog rata u Evropi. Narodnooslobodilačka vojska Jugoslavije, sastavljena iz partizanskih odreda, stala je na put njemačkim snagama i savezničkim nacionalističkim formacijama, koje su pokušale da se probiju u sektor pod okupacijom američkih trupa, kako bi izbjegli predaju jugoslovenskim ili sovjetskim oficirima.

Sovjetski oficiri i instruktori tokom rata su premješteni u partizanske odrede na teritoriju Jugoslavije, gdje su obučavali saveznike, formirali i usavršavali vojnu strukturu Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije. To je pomoglo da izađu kao pobjednici iz bitke na Poljani“, rekao je Buranov.

Istoričar objašnjava da su u proljeće 1945. godine njemačke snage na teritoriji Jugoslavije razbili jugoslovenski partizani, stoga je zapovednik armije „E“, general-pukovnik Aleksandar Ler potpisao akt o bezuslovnoj kapitulaciji njegovih trupa, piše Sputnjik.

Međutim, pojedine njemačke jedinice nisu se povinovale, i 14. maja udružile su se različite njemačke snage i pokušale da se probiju na teritoriju Austrije i sjeverne Italije, kako bi se našli na teritoriji pod američkom okupacijom s ciljem da se njima predaju“, ističe ekspert.

On dodaje da su im se pridružile posebne formacije nacionalističkih pokreta, tako da je grupu činilo oko 30.000 ljudi.

Tokom rata, u Jugoslaviji je formirana široka mreža ‘ilegalaca’, Nijemci su u borbi sa partizanima bili oslonjeni na nacionalističke grupe. Zbog toga su u svakoj jugoslovenskoj republici formirani i podržavani nacionalistički i ultradesničarski pokreti – rekao je Buranov.

Prema njegovim riječima, većina tih ljudi učestvovala je u ratnim zločinima i etničkim čišćenjima.

Bitka kod Poljane počela je 14. maja 1945. godine, kada su grupacije prišle jugoslovenskim partizanima, koji su bili postavili kordone na putevima i zahtijevale da im oslobode prolaz na zapad. Nakon što su jugoslovenske snage kategorički odbile da to učine, počela je bitka. Koristilo se vatreno oružje – puške, mitraljezi, automati – objašnjava istoričar.

Burimov ističe da je Narodnooslobodilačka vojska Jugoslavije izvojevala konačnu pobjedu kada su im u pomoć pristigli zapadni saveznici na tenkovima. Nijemci i nacionalisti su se predavali ili bježali u šumu, prema zapadu. Gubici nisu bili veliki – stradalo je 500-600 Nemaca i nacionalista, a partizani oko 100 ljudi.

 

(telegraf.rs)

Bijeljina

POSTANIMO PRIJATELJI

Bijeljina

Dokumentarni film : “First cities in history”

POSTANIMO PRIJATELJI

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .