NOVI GLAS

Majka heroj koja je usvojila 48 djece – Spasila ih od bijede i rata

Majka heroj je titula koja je dodjeljivana u Sovjetskom Savezu onima koji se brinu i imaju velike porodice. Među nagrađenima, ali posthumno, bila je i Aleksandra Avramovna Derevskaja koja je zajedno sa suprugom Emeljanom Dervskajim usvojila čak 48 djece podizala do odraslih godina.

Rođena je 6. maja 1902. godine u ruskom gradu Grozni u radničkoj porodici. Završila je žensku gimnaziju, a onda do okobra 1923. godine radila u bolnici u Groznom. Tamo je upoznala ranjenog vojnika Crvene armije Emeljana za kog se kasnije i udala.

Svoje biološke djece nije imala, ali je prvo počela da brine o malom Mitji, Emeljanovom sinu iz prvog braka.

Aleksandra je 1939. godine otvorila sirotište gdje je počela da dovodi djecu sa svih strana, do naredne godine ona se u potpunosti posvetila domaćinstvu i podizanju djece. Dvije godine kasnije porodici se pridružilo 17 djece evakuisanih iz Lenjingrada.

Postoji priča da se čak radilo o djeci distrofičarima, a da je Aleksandra uzela 17 najslabijih.

U teškim godinama Drugog svjetskog rata, plemenitost i samopožrtvovanje porodice Darevski potpuno su otkriveni. Krajem rata su usvojili 35 siročadi i to djece Rusa, Ukrajinaca, Uzbekistanaca, Jevreja, Nijemaca…

U svojoj autobiografiji Aleksandra je u oktobru 1947 godine napisala da u njenoj porodici živi 38 djece, od kojih 23 đaka.

Pred kraj rata sa porodicom se preselila u Romni u Ukrajini gdje je umrla 1959. godine.

Na njenom nadgrobnom spomeniku piše: “Ti si naša savjest, majko”, te ispod 48 potpisa.

Brojne ulice sada nose ime po Aleksandri, a u Ukrajini postoje i statue sa njenim likom. Takođe, u Romniju je sirotište preuređeno u školu u kom se sada školuju djeca iz siromašnih porodica. Dokumentarni film “Romenskaja Madona” o njenom herojstvu osvojio je glavnu nagradu na festivalu u Lajpcigu.

 

(telegraf.rs)

Bijeljina

POSTANIMO PRIJATELJI

Bijeljina

Dokumentarni film : “First cities in history”

POSTANIMO PRIJATELJI

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .