NOVI GLAS

Kralj Tajlanda u luksuznoj izolaciji, a princ u “zlatnom kavezu” (Foto)

Sin tajlandskog kralja Rame Desetog živi u blizini lokacije na kojoj se u posljednje vrijeme nalazi sam kralj. Rama je u luksuznom hotelu u Nemačkim Alpima, sa brojnom svitom, gdje je u izolaciji zbog pandemije korona virusa.

U Njemačkoj, u vili sa bazenom i pogledom na jezero živi kraljev sin, princ Dipangkorn Rasmidžoti, koji ima 15 godina. Ima dvadesetak članova posluge i okružen je luksuzom, ali kako navode njemački mediji, usamljen je, i uprkos luksuzu koji ga okružuje, vilu ne može da napusti.

U međuvremenu, kralj Maha Vadžiralongkorn (67), nalazi se na 50 kilometara udaljenosti od sina, u samoizolaciji u hotelu sa četiri zvjezdice, u pratnji harema žena, od kojih mnoge, po tradiciji, imaju vojne činove.

Kralj Tajlanda je inače prošle godine zvanično krunisan, a u 2019. se i oženio četvrti put, bivšom stjuardesom Sutidom Vadžiralongkorn Na Ajuđom, koja sada ima 41. godinu.

Novi kraljevski par nema djece, dok je kraljev nasljednik, petnaestogodišnji princ, rođen u Bangkoku, 29. aprila 2005. godine, sa punim imenom – Dipangkorn Rasmidžoti Sirivibuliaradžakumar.

Njegova majka princeza Srirasmi (48) bila je treća supruga tajlandskog kralja, pa je, kako se izvještava, protjerana poslije razvoda 2014. godine.

Ona je primila otpremninu u iznosu od 4,57 miliona funti, a takođe se odrekla starateljstva nad sinom. Prema pisanju Bilda, tinejdžer od tada nije imao kontakte sa majkom.

Vadžiralongkorn i njegova pratnja, navodno su rezervisali cio četvrti sprat hotela koji sadrži „sobu za razonodu i opuštenje, koja je opremljena antikvitetima iz Tajlanda.

Neimenovani izvor, osoba koja je bila zaposlena kao član posluge kralja, naveo je da je princ Dipangkorn autističan zbog čega su ga poslali u Njemačku.

On je inače jedini Ramin zakoniti sin i nasljednik trona, ali je zbog autizma, kako izvor navodi, sklonjen u Njemačku gdje je na „razvojnom programu”.

Dipangkorn je pohađao Valdorfsku školu u Volfratshausenu od 2011. godine i odlično vlada njemačkim jezikom.

„Poslije smrti kralja Rame Desetog, Dipangkorn će vjerovatno postati Rama Jedanaesti. Ipak, stvarnu vlast će preuzeti Ramina sestra Sirindhorn ili ćerka Bajrikitiaba”, smatra novinar Endrju Mekgregor Maršal.

Do tada, princ i dalje živi u „zlatnom kavezu” – u Feldafingu, bogatoj bavarskoj opštini, u zdanju sa pogledom na Štarnberško jezero.

 

(rts)

POSTANIMO PRIJATELJI