NOVI GLAS

Damljana iz Bijeljine odabrala neobičan poziv (Foto)

Rukometašica Damljana Bošnjak od ove polusezone nastupa za ŽRK Jedinstvo iz Brčkog. Ova 22-godišnja djevojka iz Bijeljine igra na poziciji pivota, a uporedo se bavi i nogometnim suđenjem gdje pravdu dijeli na utakmicama Prve ženske lige Federacije Bosne i Hercegovine.

“Bila sam jako vrcava kao mala, pa sam samim tim nikada mi nije bio dovoljan samo jedan sport da treniram. U tom periodu sam se aktivno bavila karateom i samim tim rodila mi se želja da idem i da branim boje kluba na takmičenjima u borbama. Međutim, tadašnji trener mi je rekao da borbe nisu za djevojčice i da mi on ne dozvoljava da se borim. Nisam imala mnogo izbora, pa tako da sam odlučila da prijeđem na rukomet iz razloga što je rukomet spoj svega u jednom”, kaže Damljana Bošnjak.

Njeni roditelji na početku nisu znali da trenira drugi sport

“Sami strah od roditelja je odradio svoje i to kako će reagovati na to kada bi im opet saopštila da želim drugi sport da treniram. Sve je bilo dobro dok trener karatea nije pozvao moga oca i pitao ga zašto ne dolazim na treninge. Tada se u kući zadesio naš rođak i da on nije zamolio moga tatu i da ga nije omekšao, nikada ne bi krenula da se bavim rukometom”, govori naša sagovornica koja se rado sjeća svojih prvih utakmica.

Njene ambicije su da popravi sebe na polju igračkog kadra.

“Moj cilj u klubu jeste taj da dam što veći doprinos ekipi i klubu prvenstveno i naravno da ostvarimo što veći broj bodova na tabeli. Samim tim da sam odigrala samo dvije zvanične utakmice za ŽRK Jedinstvo iz Brčkog, ne mogu reći da sam zadovoljna sa svojim učinkom”, ističe mlada rukometašica kojoj su uzori Andrea Lekić i Dragana Cvijić.

Vjeruje da bi bila zadovoljnija svojim učinkom, ali korona virus koji nas je zadesio je uticao na to i stopiranje lige u cijeloj državi je ostavilo traga.

O očekivanjima od naredne sezone

“Očekujemo što veći broj bodova na tabeli i plasman na evropsku scenu. Za pojačanja još uvijek ne znam, nismo razgovarali na tu temu. Ali svakako da bi bilo dobro imati dodatnih igrača na koje možemo itekako računati”, ističe Damljana Bošnjak koja uvijek navija za dobar rukomet i dobre rukometne poteze.

“To je mnogo bolno pitanje. Velika je sramota da Bosna i Hercegovina nema svoju žensku A reprezentaciju. BiH ima mnogo dobrih i kvalitetnih igračica. Prava je šteta što država dopušta da nema svog ženskog reprezentativnog kadra koji može sigurno napraviti neki uspjeh. Mislim da je suvišno išta pričati na tu temu više. Pravi i odgovorni se trebaju pronaći i odgovoriti na to pitanje. Ja kao pojedinac i igrač ništa ne mogu da uradim po pitanju toga. Ali opet, treba biti optimista i nadam se da će u bližoj budućnosti biti reprezentacije a i jačeg i stabilnijeg rukometa u BiH”, riječi su ove mlade rukometašice.

Dodaje da rukomet voli upravo iz razloga što je to malo grublji sport.

“Rukomet mene ispunjava i to što je rukomet spoj dosta sportova. Naravno da se susrećem često sa raznim komentarima, ali pokušam objasniti dobre strane sporta. Svako radi ono što ga ispunjava i ono što voli. Generalno ne prihvatam takva mišljenja ljudi gdje su predrasude, jer, smatram da i djevojke mogu biti isto sposobne kao i muškarci. Kroz rukomet sam upoznala dosta sportista i da se opet rodim isto bi trenirala”, naglašava naša sagovornica koja je van terena mnogo druželjubljiva, komunikativna, radna, humana, muzikalna osoba.

Svojom ljepotom privlači pažnju mnogih muškaraca

“Pa mnogo dobro se nosim sa pozitivnim komentarima. Svakoj djevojci prijaju komplimenti i lijepi komentari, pa tako i meni. Drago mi je da ima još toga. Kod muškaraca me najviše privlači dobra komunikacija, bistar i zdrav pogled , osmijeh i visina”, otkriva zanosna rukometašica.

Govorila nam je i o svojim željama i planovima za budućnost.

“Trenutno neostvarena želja jeste da vratim roditeljima sve što su uložili u mene i sve što što su zaslužili u životu. Nadam se da ću uskoro to moći ostvariti. Moji planovi za budućnost su da završim fakultet, da napredujem u sudijskom kadru kao i u rukometu i naravno da upišem akademiju i postanem policajka”, zaključuje Damljana Bošnjak.

 

(dobarportal.net)

Bijeljina

POSTANIMO PRIJATELJI

Bijeljina

Dokumentarni film : “First cities in history”

POSTANIMO PRIJATELJI

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .