NOVI GLAS

Postavio maketu Hristovog raspeća – Andrej otkrio kakvu je poruku htio da pošalje

Priznati beogradski ulični umjetnik Andrej Josifovski, poznatiji kao Pijanista, još jednom je Beograđanima priredio svojevrstan performans, ali i poprilično “zapalio” prestonicu, kada je odlučio da nasred novobeogradskih bulevara postavi maketu raspeća Isusa Hrista od kartona.

Pijanista je za Blic otkrio i poruku ovog rada, koji je, kako je rekao, još jedan u nizu iz serijala “Zlatno doba”. Osim toga, naglašava kako to što je vjernik nema nikakve veze sa radom, što bi se možda moglo izvesti kao zaključak.

Rad ima mnogo poruka. Među prvima bih izdvojio to da je Isus kao simbol jedne od najpoznatijih religija stavljen da mapira mjesto nove vjere, a upravo ovaj rad se i naziva “Nova vera” – kaže autor.

Josifovski objašnjava i šta zapravo predstavlja pojam “Nova vera” i zbog čega je baš stub sa kamerama odabrao da bude krst na kojem je Isus razapet, prenosi Blic.

Nova vjera su zapravo “svetilišta” koja imamo svuda po ulici, a to su kamere, odnosno oni veliki krstovi na kojima se one nalaze i koje nas stalno prate – ističe Pijanista.

Osim ove poruke, postoje i druge, koje se nadovezuju, a koje su u vezi sa podrškom Srbima u Crnoj Gori, ali i političkom scenom i dešavanjima na njoj.

Naš narod je razapet silom između vlasti koja se bori i opozicije koja se silom bori da dođe na vlast. I jedni i drugi razapinju i dijele narod na dva dijela i to će sasvim sigurno dovesti do problema, ako već i ne dovodi – kaže ovaj umjetnik.

On dodaje kako su sve poruke u vezi sa novim svetilištima i time šta zapravo označava religija u “ovom digitalnom dobu sa toliko kamera”.

Takođe, Pijanista najavljuje nove radove kojih ima još dosta jer, kako kaže, “Zlatno doba” nije stalo.

 

(srpskainfo)

POSTANIMO PRIJATELJI