NOVI GLAS

Šta znači biti harizmatičan? – “Izmjerite” lako svoju harizmatičnost u ovih 6 koraka

Departman za psihologiju Univerziteta u Torontu sproveo je jedno od najvećih istraživanja o pojmu harizmatičnosti. Ono što ovo istraživanje čini posebno interesantnim jeste to što njegov fokus nije na liderima – kod kojih se harizmatičnost podrazumijeva – već na običnim ljudima.

Većina ljudi se nečim izdvaja: neki su duhoviti, neki plijene izgledom, neki su surovi profesionalci, a neki otvoreni u komunikaciji. Ali vrlo je malo onih koji su cjelovit paket i koji su uvijek i primijećeni i zapamćeni. Ukratko – harizmatični.

Psiholozi su zato pokušali da naprave listu onih osobina ili pojava koje zajedno čine harizmatičnu osobu.

Kako sam test izgleda? Svaku tvrdnju sa ponuđene liste ispitanici treba da ocjene od 1 do 5, u zavisnosti od toga koliko su sa njom saglasni. Pokušajte i sami.

Ja sam neko ko…

…je uvek primjećen
…utiče na ljude i njihovo mišljenje
…zna kako da predvodi
…čini da je ljudima prijatno
…se često osmjehuje
…se lako uklapa

Sada saberite svoje rezultate i broj podijelite sa 6. To je vaš koeficijent harizmatičnosti.

Istraživanje kaže da je rezultat većine ispitanika (a bilo ih je skoro 1.000) oko 3,7.

Isto tako, ispitanici su i sami ocjenjivali šta su glavni „sastojci“ harizmatičnosti: najvažniji su uticaj (sposobnost da se utiče na mišljenje i stavove drugih) i otvorenost (da se u njihovom društvu osjećate prijatno i opušteno).

Možda najzanimljiviji rezultat je dalo za potrebe eksperimenta napravljeno poređenje između sopstvene ocjene lične harizmatičnosti i one koju su dali drugi – rezultati su se u skoro 100% slučajeva potpuno poklapali. Šta to znači? Slika koju imate o sebi nije pogrešna, samo vam često nedostaje i potvrda drugih.

Sa druge strane, prethodna istraživanja – ona usmjerena na lidere – pokazala su da lidersku harizmatičnost čini mnogo veći broj činilaca. Zašto? Lideri na početku moraju da se izbore sa velikom preprekom: oni predvode, a drugi često prema tome imaju otpor bez stvarnog razloga. Mnogi polaze od ideje da nije logično voljeti šefa.

Naravno, bilo koji rezultat da dobijete na ovom testu ne treba da vas obeshrabri.

Poslovi u kojima je harizmatičnost važna – prije svega odnosi s javnošću – ne zavise samo od vašeg ličnog šarma. Potrebna su stvarna znanja i realno iskustvo. Nepredviđene situacije se dešavaju svakog dana, a nije uvijek moguće prevazići ih osmjehom.

Zato je važno da svom obrazovanju pristupite ozbiljno i profesionalno. Ako želite da radite s ljudima, neophodno je da budete harizmatični. Srećom, i te vještine se uče. Škola koja pruža cjelovita znanja naučiće vas i kako da se dopadnete drugima.

Raditi s ljudima nije lako. Treba da se prilagodite svakoj specifičnoj ličnosti, a da istovremeno budete sigurni da će vaš zadatak i posao stići do željenog cilja. Da, harizmatičnost pomaže. Ali ne zaboravite da je profesionalni pristup uvijek neophodan. Kao i realno znanje.

 

(telegraf.rs)

Bijeljina

POSTANIMO PRIJATELJI

Bijeljina

Dokumentarni film : “First cities in history”

POSTANIMO PRIJATELJI

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .