NOVI GLAS

Diktatura spavaće sobe – Ljudožder i čudovišni vladar koji nije poštedio nikoga (Foto/Video)

Za osam godina koliko je vladao Ugandom uz ime Idi Amina vezuju se brojne kontroverze, brutalne metode vladanja i patološke sklonosti svojstvene čudovištima iz najgorih noćnih mora. Kao pripadnik britanskih vojnih snaga osvojio je vlast 1971. posle vojnog puča, a u međuvremenu je postao toliko silan i nadmen da je sebe proglasio kraljem Škotske ali i gotovo nenajavljeno upao u Bekingemsku palatu.

Tokom vladavine Idija Amina, Uganda je postala zemlja u kojoj se na najbestidniji način krše ljudska prava i sprovodi politička represija. Amin se sa političkim protivnicima obračunavao na najbrutalniji mogući način, a sprovođeno je i etničko čišćenje neviđenih razmjera.

U svojoj surovosti, najviše je zastranio prilikom sprovođenja smrtnih kazni koje su često obavljane u njegovom prisustvu. Mnogobrojni osuđenici su završavali život u čeljustima krokodila, na ostrvu na kojem je rado boravio.

Posljednji kralj Škotske i kanibal

Savremenici i svjedoci tih potresnih prizora su kasnije govorili da ga je oduševljavao zvuk pucanja ljudskih kostiju prilikom ugriza krvoločnih životinja. Ipak, to nije bio kraj ludilu koje je trajalo punih osam godina.

Po sopstvenom priznanju, Idi Amin je jeo i ljudsko meso ali, kako kaže, “samo pod prinudom”. Mnogi borci za prava čovjeka, vjerovali su da je Amin bio kanibal sa predumišljajem.

Jeo sam ljudsko meso. Vrlo je slano, slanije i od leopardova – jednom je objasnio.

Neke od egzekucija je prenosio na državnoj televizijiji, ali su se daleko šokantniji događaji odigravali u rezidenciji feldmaršala hadžije doktora Idija Amina. Pored krvoločnih rituala, Amin je imao niz patoloških seksualnih sklonosti koje su van domašaja mašte zdravog čovjeka.

Kada je kao oficir bio uhvaćen sa dvije žene u vojnom šatoru, nadređenima je govorio da mu je jedna supruga, a druga starija sestra – “dada” . Zbog toga će tokom čitave političke karijere imao nadimak Dada.

Uveo je poligamiju na velika vrata

Svojom seksualnom potentnošću se rado hvalio, a u skladu sa sopstvenim vjerovanjem, dnevno je zbog toga jeo i do 40 pomorandži. Kada je stupio na vlast, ukinuo je državni zakon po kome su stanovnici Ugande isključivo sklapali monogamni brak i uveo poligamiju na velika vrata svojih predsedničkih odaja.

Kada bi mu se neka žena svidjela, bez mnogo promišljanja bi je obavezao na seksualne odnose. Na svirep način je ubijao članove njihovih porodica ili zakonite muževe. Ukoliko bi mu se i tada neka od njih usprotivila, usledila bi stravična kazna – skrnavljenje genitalija.

Amin je u toku svog političkog uspona i vladavine imao nekoliko žena, a životi svake od njih, zapečaćeni su jezivim traumama. Spekuliše se da je iza sebe ostavio oko četrdesetoro djece. Samo dvoje je uspjelo da osjeti čari lagodnog života.

Političke ulizice su ga savjetovale da uvijek bude okružen djecom kako bi u kritičnim trenucima mogao da izbjegne atentat. Kada bi dijete napunilo 12 godina, uslijedila bi selidba u neku od provincija Ugande. Broj ljubavnica je nepoznat, a zvanično je bio oženjen sa 5 žena.

Malijamu (Marijam) Amin

Godine 1974. Amin je preko Nacionalnog radija objavio razvod od svoje prve supruge Malijamu. Ona je bila korpulentna žena, visoka oko 2 metra sa kojom se vjenčao tokom 50-ih godina prošlog veka, dok je službovao u britanskoj armiji.

I pored protivljenja njene porodice, Malijamu je želela da se uda za dvadesetosmogodišnjeg Idija. Dva puta je tokom života sa Aminom izbjegla egzekuciju, a u međuvremenu je njena porodica sakupila novac za njen otkup, kakav je bio ondašnji običaj u Ugandi.

Otežavajuća okolnost je bila ta što su već imali nekoliko djece. Ipak, pomenute 1974. godine, razvela se od Amina i uspjela da se dokopa Velike Britanije. Tamo je njen život okončan u saobraćajnoj nesreći koju su iscenirali predsjednikovi obavještajci.

Kaj Amin

Druga supruga Idi Amina bila je i Kaj Adroa, inteligentna i lijepa studentkinja Univerziteta Makerere. Idi se sa njom viđao dok je bio u braku sa prvom ženom, a kada je 1966. godine od strane Parlamenta optužena za učestvovanje u pljački zlata u Kongu, njeno ime je vezivano za Amina jer su zajedno posjećivali nalazišta.

Postoje brojne kontroverze vezane za njenu smrti. Na kraju je glavni optuženi bio Amin, jer je navodno ostala trudna sa drugim muškarcem. Prije nego što je obavila tajni abortus u prestoničkoj bolnici, Aminovi ljudi su uletjeli na čelu sa njim, ubili doktore i medicinske sestre. Zatim je odvedena u predsjedničku palatu gdje je u prisustvu mnogobrojnih službenika i oficira, izmasakrirana sjekirama. Tijelo je potom ponovo spojio i okačio da visi, kao primjer svakome ko bi razočarao velikog vođu.

Druga verzija smrti kaže da je Kaj ostala trudna upravo sa ubijenim doktorom, koji je želio da izvrši abortus ali se situacija otela kontroli pa je Kaj preminula. Zatim je doktor raskomadao njeno tijelo i ubacio u gepek automobila koji su pronašli vladini službenici.

Po ovoj verziji, Amin je zatim saznao kompletnu istinu, pronašao doktora i medicinsko osoblje, pa ih ubio zbog počinjenog zločina.

Nora Amin

O trećoj ženi Idija Amina se zna vrlo malo. Nje se lider Ugande odrekao zbog navodnog nevjerstva.

Uspjela je da napusti zemlju 1972. godine bjekstvom u Demokratsku Republiku Kongo. Poznata je po političkoj izjavi u kojoj je rekla da će Amin poštedjeti zvjerstva njeno pleme Obote. Naravno, posle bjekstva pleme je ostavljeno na nemilost diktatoru.

Nalongo Madina

Za Nalongo Madinu se može reći da je jedina imala status približan prvoj dami, ali je tokom života sa Idijem Aminom trpjela teška zlostavljanja. Tokom jedne svađe koja se dogodila 1975. godine, diktator ju je ošamario tako jako da je od siline udarca nesrećnoj ženi pukla vilica.

Ipak, Madina je sve vrijeme bila uz Idi Amina, pa i posle ubitačnih ofanziva tanzanijske vojske koje su najavile kraj diktature. Zajedno sa njim se dokopala Libije gde je Aminu gostoprimstvo pružio Muamer el Gadafi.

Tokom izgnanstva je stalno apelovala na novo rukovodstvo Ugande, da pomiluje njenog muža i obezbijedi mu siguran povratak u domovinu. Od toga nije bilo ništa, a Amin je posljednje dane svog života zajedno sa Madinom, proveo u Saudijskoj Arabiji. Tamo je i preminuo 2003. godine od posljedica otkazivanja bubrega, a liječio se u specijalnoj bolnici kralja Fejsala.

Sara Kiolaba

Sara Kiolaba poznata i po svom umjetničkom imenu “smrtonosna Sara” bila je peta i posljednja preživjela supruga Idija Amina.

Budućeg supruga je upoznala kada joj je bilo 19 godina i kada je radila kao go-go igračica. Vjenačli su se 1975. i imali su troje djece, ali Sara je odbila da pođe sa suprugom u egzil.

Umjesto toga, uspjela je da nađe put do Engleske. U Londonu je vodila restoran, a kasnije i frizerski salon. Umrla je od raka 2015. godine nadživjevši muža za cijelih 12 godina.

 

(istorijskizabavnik)

POSTANIMO PRIJATELJI