NOVI GLAS

Bijeljina – Otkazane sve kulturne manifestacije u Semberiji

Pandemija virusa korona otežala je život, ugrozila privredu, a nije poštedila ni kulturu. Skoro već dva mjeseca u Semberiji otkazane su promocije, izložbe, pozorišne predstave i sve druge manifestacije.

Gubici se još zbrajaju, ali je izvjesno da se stanje u ovoj oblasti neće normalizovati uskoro. Iz Gradske uprave Bijeljina obećavaju pomoć kulturnim ustanovima, čiji su osnivač.

Horska takmičenja

Zbog pandemije Srpsko crkveno pjevačko društvo „Semberija“ otkazalo je horske probe i sve koncertne nastupe. Pomjerili su i Međunarodni festival horske muzike „Majske muzičke svečanosti“, manifestaciju koja je u proteklim decenijama okupila više od 500 horova i 30.000 horskih pjevača iz cijelog svijeta.

Umjetnički direktor „Srbadije“ Stevan Čukić kaže da bi ovo prestižno horsko takmičenje trebalo da bude održano od 16. do 18. oktobra, u zavisnosti od situacije

Svjesni smo mogućnosti da mnogi horovi otkažu učešće. Repertoar horova je izuzetno bogat, a čine ga duhovna i svjetovna djela od srednjevijekovnih kompozicija do djela savremenih domaćih i svjetskih autora. Većini predstavlja problem i činjenica da nisu imali redovne probe, tako da će ove godine festival imati više revijalni nego takmičarski karakter – pojašnjava Čukić.

Muzej i KUD

I ustanove poput Muzeja “Semberija” zatvorile su vrata za posjetioce.

Otkazali smo izložbu „Vožd Karađorđe – otac Srbije“, koju pripremamo u saradnji s MUP RS, te tradicionalnu izložbu učenika bijeljinske regije „Majska smotra likovnog stvaralaštva“. Radili smo po posebnom režimu dežurstava, uz poštovanje socijalne distance i ostalih mjera koje su naložili Republički i Gradski štab za vanredne situacije – pojasnio je direktor ove ustanove Momčilo Krajišnik.

Kulturno-umjetnička društva radila su sa članovima onlajn, onoliko koliko je izvodljivo.

SKUD „Semberija“ u pet sekcija okuplja oko 400 članova. Sve probe, nastupe i gostovanja su, takođe, morali da otkažu. Direktorka SKUD „Semberija“ Branka Savčić strahuje da će se posljedice pandemije još dugo osjećati.

Otkazali smo učešće na jednom sjajnom međunarodnom festivalu folklora u Rostovu u Rusiji, na koji je trebalo da idemo početkom septembra. Mnogi naši planovi neće moći biti realizovani, ali najvažnije nam je da sačuvamo zdravlje naših članova – kaže Savčićeva.

Kulturni radnici zbrajaju gubitke. U Centru za kulturu „Semberija“ za dva mjeseca u budžetu su uknjižili 50.000 KM manje od planiranih prihoda.

Problem svim institucijama kulture, pa i našoj je što definitivno nema posla, a to znači nema ni prihoda. S druge strane, troškovi su isti. Plate i doprinose moramo isplatiti, režijske troškove izmiriti, ali teškoće moramo prebroditi – ističe zamjenik direktora ove ustanove Jovan Gajić.

Biblioteka

Narodna biblioteka “Filip Višnjić” je nakon višenedeljne pauze počela s radom. Na osnovu preporuka Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, rad su organizovali po tzv. zatvorenom principu, sa jednim šalterom, uz sve propisane mjere zaštite i korisnika i zaposlenih.

Napravili su i poseban odjeljak, takozvani karantin, gdje se vraćene knjige ostavljaju na period od 24 časa, nakon čega se stavljaju u ponovnu upotrebu.

Obećanje

Mada je i budžet Grada Bijeljina samo tokom aprila bio umanjen za milion maraka, pomoć kulturnim ustanovama, čiji su osnivač, neće uskratiti, tvrde nadležni. Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić kaže da su sve plate i naknade radnicima u ovom sektoru isplaćene na vrijeme.

U Gradskoj upravi Bijeljina podsjećaju da se za kulturu iz budžeta godišnje izdvaja blizu dva miliona maraka. Tek nakon završetka vanrednog stanja biće moguće kreirati konkretne mjere pomoći i ublažiti posljedice pandemije.

 

(srpskainfo)

Bijeljina

POSTANIMO PRIJATELJI

Bijeljina

Dokumentarni film : “First cities in history”

POSTANIMO PRIJATELJI

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .