NOVI GLAS

NOVIGLAS Priče iza ulica – Ulica Tiršova: Zašto baš njegovo ime nosi ulica u blizini Sokolskog doma?

U Bijeljini odavno postoji ulica Tiršova. Izlazi iz ulice Kneza Ive od Semberije i završava  u krugu bivše fabrike obuće „Zenit“. Ali, koliko znamo o čovjeku čije ime smo dali ulici?

Kad se kaže „u Tiršovoj“, mislim da većina stanovnika Bijeljine odmah pomisli na Tiršovu ulicu u Beogradu zbog Dječije klinike, ali malo ih zna i među stanovnicima srpske prestonice po kome je dobila ime.

Od ličnosti koje imaju ulicu u našem gradu, Tirš je jedan od zagonetnijih ljudi. Pa, ko je taj misteriozni gospodin?

U starim češkim knjigama ne postoje podaci o rođenju Miroslava Tirša. Razlog za to je što se Tirš, po kome je ulica dobila naziv, rodio kao Fridrih Emanuel Tirš, a svoje ime je promijenio da bi imalo slovenski karakter.

Miroslav Tirš (Tyrš), bio je, najkraće rečeno, češki doktor filozofije i osnivač sokolskog pokreta, utemeljivač gimnasticiranja i na ovim prostorima.

Rođen je 17. septembra 1832. godine u Dječinu, današnja Češka Republika, a preminuo je 8. avgusta 1884. u Ecu, u Tirolu, Austrija.

Inače, rođen je u porodici njemačkog doktora, a imao je tragično djetinjstvo. Otac, majka i obje sestre su mu umrli od tuberkuloze, te je sa 6 godina ostao siroče.

I sam je u djetinjstvu je bio slabog zdravlja, pa se prvo iz potrebe, a potom i iz ljubavi bavio pitanjima tjelesnog, ali i estetskog vježbanja.

Teško djetinjstvo ga nije spriječilo da pređe akademski put koji je zacrtao. Završio je gimnaziju u Pragu a onda i Filozofski fakultet – prirodne nauke, filozofiju i estetiku. 1860. je postao doktor filozofije i profesor praškog Univerziteta.

Pokretač je i osnivač  sokolstva. Sokolstvo je gimnastički pokret, ali i dosta više od toga. Osnovni princip sokolstva je bila dana opšte poznata krilatica “U zdravom tijelu zdrav duh”. Sokolstvo je kroz predavanja, treninge i grupne izlete predstavljalo fizički, moralni i intelektualni trening nacije. Pripadali su mu muškarci svih uzrasta, a nakon nekog vremena i žene.

Sokolstvo je bilo izrazito popularno u Kraljevini Jugoslaviji, a iz tog perioda datira i njegova pojava u našem gradu. Tada je napravljen i Sokolski dom u Bijeljini, koji se, slučajno ili ne, nalazi nedaleko od Tiršove ulice.

 

NoviGlas

Bijeljina

POSTANIMO PRIJATELJI

Bijeljina

Dokumentarni film : “First cities in history”

POSTANIMO PRIJATELJI

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .