NOVI GLAS

Običaji i narodna vjerovanja vezana za Mali Vaskrs

Danas se završava takozvana Svijetla nedelja, prvih sedam dana po Vaskrsu. Ovi dani imaju posebno mjesto u srpskom narodnom vjerovanju i za njih se vezuje mnoštvo običaja. Današnji dan, nedelja, poznat je i kao „Mali Vaskrs“.

Nedelja po Vaskrsu zove se još i Svijetla, Bijela ili Tomina nedelja i posvećena je događaju javljanja Isusa svojim apostolima. Naročito je bio sumnjičav „nevjerni Toma“, pa je Isus prema vjerovanju, na današnji dan, prošao kroz zatvorena vrata i rekao Tomi da opipa njegove rane. Tek tada je i ovaj apostol povjerovao u Hristovo vaskrsnuće.

“A Toma, koji se zove Blizanac, jedan od dvanaestorice, ne biješe onde sa njima kad dođe Isus. A drugi mu učenici govorahu: Vidjesmo Gospoda. A on im reče: Dok ne vidim na rukama Njegovim rana od klina, i ne metnem prsta svog u rane od klina, i ne metnem ruke svoje u rebra Njegova, neću vjerovati. I poslije osam dana opet bijehu učenici Njegovi unutra, i Toma s njima.”

“Dođe Isus kad bijehu vrata zatvorena, i stade među njima i reče: Mir vam. Potom reče Tomi: Pruži prst svoj amo i vidi ruke moje; i pruži ruku svoju i metni u rebra moja, i ne budi nevjeran nego vjeran. I odgovori Toma i reče Mu: Gospod moj i Bog moj. Psal. Isus mu reče: Pošto me vide vjerovao si; blago onima koji ne vidješe i vjerovaše.

U narodu je ova nedelja poznata i kao vodena. „Valja se“ da mladići i djevojke izađu na potoke i rijeke, prskaju se i bacaju u vodu cvijetne vijence, a sve kako bi umilostivili vodene demone.

U nekim mjestima se proslavlja kraj vaskršnjeg ciklusa blagih ili svijetlih dana. Ponegdje se do Malog Vaskrsa čuvaju crvena uskršnja jaja i danas se daju djeci da se kucaju, a stariji se obavezno pozdravljaju sa: „Hristos voskrese“.

Od Tomine nedelje se opet vrše molitve za umrle, nakon prekida unutar perioda koji je počeo od Lazareve subote. Na dan poslije Tomine nedelje, u Pobusani ponedjeljak, služe se parastosi na grobljima, čime živi kao da čestitaju svojim pokojnim rođacima i prijateljima radosni praznik Vaskrsenja Hristovog.

Zbog toga u nekim dijelovima zemlje danas farbaju jaja koja će prvo dati djeci da pojedu, u čast života i zdravlja, a ostatak će odnijeti na groblje. Narod kaže, da se i mrtvi „počaste“ i obraduju Hristovom vaskrsenju.

 

(telegraf)

Bijeljina

POSTANIMO PRIJATELJI

Bijeljina

Dokumentarni film : “First cities in history”

POSTANIMO PRIJATELJI

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .