NOVI GLAS

Elena (16) vozi traktor kao iskusan vozač, kad završi školu biće vojnik i služiće otadžbini (Foto)

Knić – Možda je korona virus sa plodnih seoskih oranica udaljio one najstarije, ali njive ipak nisu ostale puste jer poslova su se rado prihvatili njihovi nasljednici, pa čak i oni najmlađi. Elena Mirković iz šumadijskog sela Borač ima samo 16 godina, a sa velikim traktorom, čuvenim IMT-om, barata kao da joj je duplo više.

Bez problema ova djevojčica prelazi preko oronulog makadama, zaobilazi velike rupe i vraća se u rikverc kad neko naiđe iz suprotnog pravca.

“Kod nas u selu ne možete nigdje bez traktora, tako sam i ja uz tatu naučila da vozim kad sam imala deset godina. Slično je i sa mojim vršnjacima, svi mi od malih nogu naučimo sve seoske poslove. Iako nema puno djevojaka koje u selu voze traktor, na mene su već navikli”, kaže Elena za RINU.

Ova vrijedna Šumadinka učenica je drugog razreda Saobraćajne škole u Kragujevcu. Po svemu sudeći, njena izolacija u doba korona virusa, dosta je drugačija od one kakvu imaju tinejdzeri u gradu. Nema “dokonluka” i žaljenja što se kafe ne ispijaju po kafićima.

I iako su mnogi iz sela Borač otišli i napravili karijeru u velikim gradovima, Elena ima malo drugačije planove.

“Kad se srednja škola privede kraju, odmah se prijavljujem na služenje vojnog roka, a moj cilj jeste da postanem profesionalni vojnik i služim otadzbini”, rekla je ona.

 

(rina)  Foto: RINA

POSTANIMO PRIJATELJI