NOVI GLAS

Novi uređaj će omogućiti da četiri osobe dijele jedan respirator

Zdravstvene vlasti širom planete koje se bore s manjkom respiratora za oboljele od Covida-19, bolesti uzrokovane novim korona virusom, uskoro bi mogle imati razlog da malo “lakše dišu”.

Naime, doktorica u Južnoj Karolini (SAD) osmislila je uređaj koji omogućuje da jedan respirator dijele do četiri pacijenta odjednom, što je nužno u vrijeme nedostatka opreme, piše Huffington Post.

Vesper ili razdjelnik za prozračivanje može se jeftino proizvesti pomoću 3D štampača, navodi se u saopštenju kompanije Prisma Health, najvećeg pružaoca zdravstvenih usluga u Južnoj Karolini. Vesper se pričvršćuje na respirator i dijeli kiseonik pacijentima. Takođe ima mogućnost prilagođavanja protoka kiseonika te optimizaciju za svaku osobu.

Ideja za uređaj potekla je od Sare Faris, doktorice u Hitnoj pomoći i profesorice sa Medicinskog fakulteta Univerziteta Južne Karoline. Ona je sa svojim suprugom Rijanom, softverskim inženjerom, razgovarala o mogućnostima kreiranja razdjelnika za respirator koji su potom dizajnirali zajedno sa pulmologom iz Prisma Health.

Uređaj Vesper kreiran je prošle sedmice, a u ponedjeljak ove sedmice odobrila ga je Federalna uprava za lijekove SAD-a. Kako kažu njegovi kreatori, služi samo za hitne slučajeve kada pristup respiratoru može biti pitanje života i smrti.

Bolnice u SAD-u se mogu prijaviti za pristup besplatnom uređaju, a prednost će se dati područjima zemlje u kojima su bolnice premašile trenutni kapacitet respiratora ili su blizu toga.

 

(klix)

POSTANIMO PRIJATELJI