NOVI GLAS

Bijeljina – Pogledajte gdje će biti smješteni zaraženi korona virusom u Bijeljini (FOTO)

Nakon današnje sjednice Gradskog štaba za vanredne situacije, gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić je najavio da će od danas Dom učenika u Bijeljini imati funkciju karantina za osobe pozitivne na virus korona.

Prema podacima dobijenim od Bolnice „Sveti Vračevi“ i Doma zdravlja, zaključno sa 27. martom, u Bijeljini su na korona virus pozitivne četiri osobe. Pored njih, 1.217 lica je u kućnoj izolaciji, a 57 lica, koja se strogo kontrolišu, nalazi se u kućnom karantinu.

– U Domu učenika će biti obezbijeđeno sve što je potrebno za funcionisanje objekta sa ovakvom namjenom – od hrane i medicinskog osoblja, do policije koja će nadgledati karantin, odnosno, Dom učenika. Četvero zaraženih će do kraja dana biti smješteno u Dom, a tamo ćemo u narednom periodu smještati sve pacijente koji imaju blage simptome virusa. Što se tiče kasarne, od resornog Minstarstva još nije stiglo odobrenje za formiranje karantina, ali očekujemo da će u toku dana i to biti rješeno. Gradska uprava je do sada podijelila 15.700 zaštitnih maski i preko 2.700 zaštitnih odjela i rukavica za budžetske korisnike koji rade, prije svega u zdravstvenim ustanovama, a takođe će obezbijediti hranu za formirane karantine – najavio je Mićić.

On je istakao da je Gradski štab donio odluku da se iz budžeta lokalne zajednice obezbijede i sredstva za kupovinu sanitetskog vozila koje je neophodno Domu zdravlja radi povećanog obima posla.

Direktor bolnice „Sveti Vračevi“ Milica Lovrić je epidemiološku situaciju na području Bijeljine ocijenila kao stabilnu i pored još jednog pacijenta pozitivnog na Kovid-19 koji je radni kolega prvozaraženog pacijenta.

– Stanje sve četiri inficirane osobe je stabilno i oni će od danas boraviti u karantinu u Domu učenika. Takođe, uzeta su dva nova uzoraka od osoba kod kojih postoji sumnja da su zaraženi i poslata su na analizu. Građani ne treba da brinu je Bijeljina ima sasvim dovoljan broj testova, ali indikacije za testiranje postavlja isključivo infektolog – podsjetila je Lovrićeva.

Ona je istakla da je bijeljinska bolnica izvršila sve tehničke pripreme za instalaciju PCR (Pi-si-ar) aparata, koji će u bolnicu stići za 15 dana.

– Ovaj aparat će skratiti vrijeme potrebno za analizu testova, a doktor i tehničar koji su poslati na obuku u Institut za javno zdravlje se danas vraćaju u Bijeljinu. Pored ovog aparata, obezbijeđena su sredstva za kupovinu pet monitora namijenjenih intenzivnoj njezi u karantinu. Dobra vijest je da smo u Bijeljini pronašli firmu koja može da proizvodi vizire, odnosno, zaštitu za medicinsko osoblje koje će raditi sa najteže zaraženim pacijentima – najavila je direktorica Bolnice, dodajući da su danas počeli radovi na vodovodnoj mreži u zgradi stare hirurgije, kako bi i ovaj objekat sa 60 kreveta bio sprema za upotrebu.

Lovrićeva je naglasila da je Bolnica otvorena za sva hitna stanja i nestabilne kliničke forme, nevezane za virus korona, ali je apelovala na sve pacijente da ne dolaze na redovne preglede, odnosno, da sačekaju da se smiri situacija oko virusa korona.

Duško Milovanović, direktor Doma zdravlja, istakao je da su medicinski radnici, koji će raditi u karantinu u Domu učenika, spremni da odgovore izazovima koje nosi novonastala epidemiološka situacija u Bijeljini.

– Pored rada u karantinu u Domu učenika, od sutra će u Centru za mentalno zdravlje Doma zdralja biti otvorena nova telefonska linija za psiho-socijalnu podršku građanima. Pomoć je namijenjena, prije svega, osobama koje se nalaze u kućnoj samoizolaciji i karantinima. Oni će moći ovim putem dobiti psihološku pomoć i savjete od strane psihologa zaposlenih u Centru. Broj na koji građani mogu pozvati je 055 415 260, od ponedeljka do petka, u periodu od 08:00 do 19:00 časova, a subotom i nedeljom od 08:00 do 12:00 časova – najavio je Milovanović.

 

NoviGlas

Bijeljina

POSTANIMO PRIJATELJI

Bijeljina

Dokumentarni film : “First cities in history”

POSTANIMO PRIJATELJI

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .