NOVI GLAS

Srpska uvodi vanredno stanje – Dodik: Pojedinci nisu ozbiljno shvatili mjere protiv korona virusa

Moramo jačati provođenje svih dosadašnjih mjera. Pokazalo se da smo na vrijeme počeli, ali epidemija korona virusa ne staje, rekao je srpski član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik, nakon održane sjednice Republičkog štaba za vanredne situacije.

Dodaje da pojedini ignorišu apele i da nisu ozbiljno shvatiti mjere. Imaćemo sjednicu NSRS i proglasti vanredno stanje – rekao je Dodik.

On dodaje da karantin pokazuje dobre mjere i da nadležni sad bukvalno jure za onima koji su imali kontakt sa zaraženim.

Svi koji su pozitivni i su sada na posebnom mjestima, tu je i policijski čas, sve mjere preduzimamo i potrebna nam je potrška pojedinaca, moramo svi biti odgovorni – dodao je on, naglašavajući da se radi i na nabavci novih respiratora.

Nismo uspjeli da iskordinišemo mjere sa Federacijom, oni kasne i mogu predstavljati problem i mjesto širenja. Kada smo zatvarali škole i kafiće oni još nisu. Izgleda da testiraju samo one koji dođu, a ne jure klastere kao mi – rekao je Dodik.

Osvrnuo se i na privrednike, te naglasio da je Vlada donijela mjere koje će pomoći privatnicima, apelujući da privatnke da ne otpuštaju radnike.

Ne otpuštajte radnike, a mi ćemo uraditi sve da pomognemo vama. Biće teške posljedice, sješćemo ovih dana i dogovoriti nove mjere. Imamo i fond za zaštitu privrednika, vjerujem da možemo da sakupimo 500 miliona KM – rekao je Dodik.

Dodao je da će pokušati radnicima u ugroženim sektorima da obezbijede minimalnu platu.

Smanjićemo koncesije, osloboti plaćanje zakupa, pokušata odgoditi rate kod banaka i da se ne izriču kaznene mjere tim preduzećima. Vlast mora da podrži svako preduzeće. Uvođenje vanrednog stanja će značiti i izmjene nekih zakona. Nećemo ostaviti nijednog privrednog subjekta samog – rekao je on, još jednom naglašavajući privatnicima da ne otpuštaju radnike.

Dodik je rekao da ne treba da dođe do smanjenja plata u javnom sektoru, ali da svi koji žele mogu da izdvajaju novac za radnike u realnom sektoru.

Spremni smo sve da zadržimo radnike i preduzeća. Međurim, nisam spreman da pomažem onima koji otpuštaju radnike. Mislim da to treba biti javni stav. Iako nam je stalo da sva preduzeća opstanu, ipak ćemo gledati na koji način ćemo postupati sa takvima – rekao je on.

Najavljena sjednica Narodne skupštine Republike Srpske biće održana u subotu, a rukovodstvo će odlučiti gdje će biti održana.

Bilo je prijedlog da to bude u dvorani “Borik”, da poslanici sjede razmaknuti, ali moguće je da bude i u Banskom dvoru – rekao je on.

Dodik se zahvalio svim dobrim ljudima u Republici Srpskoj, svima koji pomažu i ne dižu histeriju.

Pozivam sve da se manu politike. Dobro bi bilo da se i vlast i opozicija okupi oko ovog. Oni sada sjede negdje i vrebaju, možda i oko ove sjednice. Važno je da djelujemo jedinstveno bez obzira na sve naše nesuglasice – rekao je Dodik.

Osvrnuo se i na usvajanje budžeta BiH i pozvao opozicionare iz Srpske da ne nasjedaju na podvale, te poručio “ako hoće da budu vlast na nivou BiH neka budu”.

 

(srpskainfo)

Bijeljina

POSTANIMO PRIJATELJI

Bijeljina

Dokumentarni film : “First cities in history”

POSTANIMO PRIJATELJI

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .