NOVI GLAS

“Respirator za Srpsku” u Dnevniku 2 – Deset respiratora stiže u bijeljinsku bolnicu! (Video)

U akciji “Respirator za Srpsku”, koju je pokrenuo većinski vlasnik kompanija “TRB” i “Elvaco Metpro” Slaven Ristić, prikupljeno je 700.000 maraka za samo dva dana, a već sutra to će biti milion. Večeras je ova akcija bila i jedna od glavnih tema RTRS-ovog Dnevnika 2. 

Prvih deset respiratora stiže u bijeljinsku bolnicu, a uskoro će ova institucija dobiti i monitor za vitalne funkcije. Prikupljeni novac biće utrošen za nabavku neophodne medicinske opreme u bolnicama, kao i za direktnu pomoć građanima. 

Iako je poznato da je na tržištu respirator jedan od najtraženijih artikala, pa i pored ozbiljnih problema koji su nastali u transportu, inicijator ove akcije je uspio da naruči respiratore koji su u ovom trenutku prioritet. Njihova cijena iznosi od 24.000 do 28.000 evra, a najvažnije je da stignu u bolnice.

“Radimo na tome, imamo već potvrđenu narudžbinu za deset respiratora. Plaćeno je, treba da stigne, a situacija na tržištu se mijenja na dnevnom nivou. Velika je potraga za respiratorima. Imamo ozbiljne dobavljače iz Njemačke i nastavićemo s tim, a nadam se da ćemo dobiti i više”, rekao je Ristić. 

Prva donacija respiratora namijenjena je bijeljinskoj bolnici, a ostali će biti distribuirani po prioritetu i u dogovoru sa donatorom. 

“Ko uplati kompletan iznos za respirator, on je donator tog respiratora i taj respirator će biti uručen onome kome ga on namijeni, po njegovoj želji”, rekao je Aleksandar Savić iz kompanije “TRB”. 

Inicijalnoj donaciji kompanije “TRB” na račun Crvenog krsta od 200.000 maraka pridružili su se i ostali privrednici, ali i građani. 

“Postoje i fizička lica koja su uplatila neki iznos od po 50 maraka, recimo. To je za mene jedan ogroman heroj, jedan čovjek koji odvoji iz svog džepa i plate za nešto što misli da će pomoći, možda njemu, možda njegovom komšiji, majci, ocu, djeci”, dodao je Savić.

“Ljudi se javljaju iz Banjaluke, čak i Tuzle, iz svih mjesta i mi samo smo pomalo iznenađeni odazivom. Za dva dana je preko 700.000 maraka leglo na naš račun, a imamo najave da će biti prikupljeno oko milion maraka, koje planiramo za direktnu pomoć, nabavku respiratora i ostale medicinske opreme koja bude neophodna građanima Semberije i Republike Srpske”, rekao je Ristić za RTRS.

Prikupljeni novac biće utrošen namjenski u konsultaciji sa bolnicama kojima su potrebne i zaštitne rukavice, viziri, odijela. Planirana je i direktna pomoć ugroženom stanovništvu, ali i u dezinfekciji grada i svemu što bude potrebno.

Potvrdjena narudzba 10 respiratora za koje se očekuje isporuka u najkraćem roku !

Posted by TRB on Thursday, March 26, 2020

 

NoviGlas

POSTANIMO PRIJATELJI