NOVI GLAS

Dijamanti otkrili – Drevni kontinent bio veći nego što se smatralo (Video)

Geolozi u Kanadi otkrili su da je drevni kontinent, poznat kao Severnoatlantski Kraton, bio za 10 odsto veći od ranije procijenjenog.

Istraživači sa Univerziteta Britanska Kolumbija otkrili su nove činjenice o drevnom kontinentu tokom proučavanja uzoraka dijamanata sa najvećeg kanadskog ostrva Bafin.

Tom prilikom su identifikovali novi dio drevnog fragmenta zemljine kore, poznate kao Severnoatlantski Kraton, koji se kretao od Škotske do Severne Amerike i razbio se pre 150 miliona godina, prenosi Si-En-En.

Naučnici su utvrdili da uzorci koje su analizirali imaju “mineralni potpis” prikazan u drugim dijelovima tog posebnog kratona, velikom bloku zemljine kore koji formira jezgro kontinenta.

Geolog Maja Kopilova sa Univerziteta Britanska Kolumbija i vodeći autor istraživanja, navela je u zajedničkom saopštenju, da je mineralni sastav drugih dijelova Severnoatlantskog Kratona toliko jedinstven da nema greške i da su susjedni drevni kratoni u Severnoj Kanadi pokazali različite mineralogije, kao i da je otkriće njenog tima bilo “kao pronalazak nestalog dijela slagalice”.

Kako se navodi, dok su prethodne procjene veličine i lokacije zemaljskih ploča bile zasnovane na relativno plitkim uzorcima, uzetim do 10 kilometara ispod zemlje, ova studija je ispitivala stene izvađene iz dubine od 200 kilometara.

 

(rts)

Bijeljina

POSTANIMO PRIJATELJI

Bijeljina

Dokumentarni film : “First cities in history”

POSTANIMO PRIJATELJI

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .