NOVI GLAS

Šeranić nas spašava od korone – Usred krize svi hvale ministra, a u ovome je njegova moć

“Alena Šeranića postaviti za ministra, šefa, predsjednika, premijera, sve i svega! I cijele zemlje! Čovjek koji Vam je, gospodo, svima pokazao kako se radi posao u kriznim situacijama. Kakav odličan lik!”

Ovo je samo jedna od stotina poruka, koje ovih dana, u doba korone, kruže društvenim mrežama i koje pokazuju da je na brdovitom Balkanu sve moguće – pa čak i to da građani, usred krize, hvale ministra.

Ko je, ustvari, Alen Šeranić, ministar zdravlja Republike Srpske, kojeg hvale i u Srpskoj i u Fedraciji BiH i kome svi vjeruju? U čemu je štos?

Pa, biće da je u znanju, posvećenosti, marljivosti, ozbilnosti, sve tako nekim osobinama koje se ne sreću baš na svakom koraku.

A oni koji ga poznaju, izbliže i mimo protokola, kažu da je uz to i zanimljiv, duhovit čovjek, pun vrckavih dosjetki i pozitivne energije.

Osim što je ministar, Alen Šeranić je tata, drugarčina, odličan plesač, rekreativac i doktor, i to što bi rekle bake: pravi doktor, onaj što liječi ljude.

Zvanična biografija kaže da je Alen Šeranić (43) završio banjalučku Gimnaziju, a potom i Medicinski fakultet u Banjaluci. Diplomirao je 2004. godine, dodatnu edukaciju iz porodične medicine završio je 2007. godine, a specijalizaciju iz epidemiologije 2015. Master tezu je, u okviru programa “Ljudski resursi u zdravstvu”, odbranio je na Kil univerzitetu u Velikoj Britaniji, 2010. godine.

Nas ministar Alen Seranic,olicenje jednog bica,u svakom pogledu.Tvoj grad je ponosan na tebe.

Posted by Snjezana Kajkut on Wednesday, March 25, 2020

Po završetku fakulteta, ovaj dječko s banjalučkog asfalta, upućeni će reći iz jedne od najpoznatijih i najstarijih porodica u gradu, radio je u Domu zdravlja Ključ.

Radio je, između ostalog i kao porodični ljekar u Sanici kod Ključa, narodski rečeno u seoskoj ambulantni. Eto, nije mu bilo ni teško ni mrsko.

Od 2007. godine karijeru je nastavio na različitim pozicijama u Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite u Vladi RS. Između ostalog bio je zadužen i za međunarodnu saradnju. Sreća po nas i po imidž Republike Srpske u svijetu.

Uz sve ovo Alen Šeranić je i plesač i to odličan. U banjalučkom Plesnom klubu “Rojal” bio je trener klasičnih i latinoameričkih plesova.

Otac je jednog dječaka i jedne djevojčice, ali ga i supruga i djeca ovih dana češće viđaju na televiziji, nego uživo.

Vodi zdrav život. Do skora je svako jutro trčao u svom naselju Gornji Šeher. Dok nije počela sva ova gužva, sugrađani su ga često viđali na biciklu i na trotinetu, možda i češće nego u službenoj limuzini. I sad bi, vjerovatno tako, ali ne može stići.

Alen Šeranić je čovjek kojem ljudi vjeruju. U ovakoj situaciji to je itekako bitno.

Kad on kaže, ostanite u kući, svi ostaju u kući. Kad kaže, nosite masku, i sam nosi masku, a kada je na pres konferenciji skine, lijepo objasni ljudima zašto to čini i zbog čega je siguran da time neće nikoga ugroziti.

Kad Alen Šeranić kaže “klaster”, lijepo vidite da zna o čemu priča, i to objasni na način da ga razumije svaka baka, koja ovih dana ne smije izaći iz svog dvorišta.

A kada ga pitaju, kako to sve uspijeva, ministar Šeranić kaže: Nisam to ja, to je čitava armija ljudi, koji su na istom zadatku.

Povjerenje je velika riječ i nosi sa sobom ogromnu odgovornost. Rijetko se u karijeri jednog epidemiologa desi da zakone koje je pisao primjenjuje iz pozicije prvog i najodgovornijeg. Mene je zapala ta uloga. Nadam se da ću je opravdati – rekao je Šeranić za Srpskainfo.

ovaj Laf je dr. ALEN Šeranić, nakompetentniji ministar zdravlja u regiji..Čestita banjalučka stara porodica, neko ko je…

Posted by Vedran Špirić on Thursday, March 19, 2020

Građani su ubijeđeni da hoće. Dive se zalaganju, znanju, profesionalizmu, obaviještenosti, sa kojom radi posao za dobrobit svih građana u Republici Srpskoj.

A kako se Alen Šeranić, ovih dana, osjeća? Kako sve stiže i postiže, a da pritom zadržava smirenost i pribranost sa kojom saopštava javnosti i teške vijesti – i to na način koji ulijeva povjerenje i osjećaj sigurnosti?

Imam utisak da smo na ovom primjeru najbolje pokazali da panika nije saveznik u rješavanju problema. Pri tom ne mislim samo na sebe nego na timove stručnih ljudi, koji su uključeni u cijeli proces. Ne sumnjam i nemam dilemu oko toga da li su mjere, koje smo donijeli i koje donosimo i mijenjamo u skladu sa promjenom epidemiološke slike, ispravne. One su stručno utemeljene, dobro izvagane i zakonski potkovane. Ne pratimo samo situaciju kod nas nego nastojimo da upotrijebimo i iskustva drugih zemalja, da učimo i na tuđim greškama, kako ne bismo pravili svoje – kaže Šeranić za Srpskainfo.

I dodaje: Javno zdravstvo je “vlasništvo” svakog građanina i tu nema kompromisa.

Istovremeno, kao što tražimo od građana da slušaju struku, i mi smo dužni da njih slušamo, pratimo pitanja koja nam postavljaju i dajemo odgovore – zaključuje Šeranić.

Ima li se tome šta dodati? Nema.

 

(srpskainfo)

POSTANIMO PRIJATELJI