NOVI GLAS

Na džamiji u Zagrebu uvredljivi grafiti na račun Alije i Bakira Izetbegovića

Na Zagrebačkoj džamiji jutros su osvanuli uvredljivi grafiti na račun prvog predsjednika SDA i RBiH Alije Izetbegovića te njegovog sina Bakira Izetbegovića, aktuelnog lidera SDA i zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH.

Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) u Republici Hrvatskoj najoštrije je osudilo pojavu uvredljivih poruka ispisanih sprejom koje su jutros osvanule na Zagrebačkoj džamiji.

“U vremenima kada nas trese najveća kriza u novijoj povijesti, kada je više nego ikad potrebna ljudska solidarnost, ovakvi su postupci nedopustivi. Zahtijevamo od nadležnih institucija, iako opravdano zauzetih krizom uzrokovanom virusom korona i potresom, da pronađu odgovorne. Upozoravamo da je ovakva vrsta skrnavljenja za muslimane svetog vjerskog prostora izraz teškog šovinizma i ksenofobije, te da je potrebno hitno djelovati kako bi se zaustavila lančana reakcija dehumanizirajućih procesa prema manjinskim skupinama u Republici Hrvatskoj”, stoji u saopštenju kojeg potpisuje predsjednik BNV-a Armin Hodžić.

On upozotrava da hrvatsko društvo treba biti svjesno da je ovakva poruka danas osvanula na islamskoj bogomolji i, iako nije izolovan slučaj, već sutra može biti početak novog vala skrnavljenja i bogomolja svih drugih vjerskih manjinskih institucija, ali i početak ozbiljnih narušavanja prava nacionalnih manjina.

U vremenima opšte krize još jednom pozivamo na solidarnost, zajedništvo i toleranciju te izražavamo nadu da će se većinski narod u Republici Hrvatskoj držati maksime “ljubi svoga bližnjega kao sebe samoga”, saopšteno je.

 

(anadolija)  foto: klix

POSTANIMO PRIJATELJI