NOVI GLAS

Uživanje u doba karantina – NoviGlas predstavlja pet najboljih filmova o epidemiji virusa! (Video)

U vrijeme korona virusa, svima se preporučuje da se, bez apsolutno neophodne potrebe, ne napuštaju svoje domove. Ako ste već tokom dana dovoljno vremena posvetili praćenju vijesti o zarazi, epidemiji, broju mrtvih i oboljelih, niste mogli propustiti vijest, koju je NoviGlas prvi i objavio, da je i u Bijeljini zabilježen prvi slučaj COVID19.

To treba svima da bude pokazatelj da je situacija krajnje ozbiljna, te da je neophodno da se svi pridržavamo propisa nadležnih službi i organa. Smanjite interakciju sa ljudima,a vaš ostanak kod kuće, vama ili nekom vama bliskom može spasiti život.

Dodatno slobodno vrijeme kod kuće možete iskoristiti na razne načine.  Da li ćete se više ograti s djecom, čitati, ili konačno započeti neki “diy” projekat koji ste dugo odagali, stvar je izbora. Vremena ima. Visoko na listi stvari koje možete raditi je i gledanje filmova. NoviGlas vam predlaže da je, za one hrabrije, najbolje vrijeme da pogledate dobar film – o epidemiji virusa!

Stoga smo za vas pripremili 5 najboljih filmova koji za temu imaju pandemiju, epidemiju, globalnu zaraznu bolest i slično. Može da vas zabavi, mžda nešto i naučite, a možda vas i podsjeti koliko smo, kao društvo i civilizacija, ranjivi.

 

CONTAGION (2011)

Ni jednom filmu nije tako skočila popularnost kao malom remek-djelu Stivena Soderberga iz 2011. godine, u kojem je ispičao priču koja mnogo lići na ovu današnju. Gvinet Paltrou je po povratku u svoj skromni dom iz Hong-Konga pala u postelju od nepoznate bolesti, a do tada već, ništa ne sluteći, zaraziula veliki broj ljudi.

U filmu vidimo istu priču iz nekoliko perspektiva, od njene porodice koja se bori sa novonastalom situacijom, do pandemije koja je poharala društvo, preko medicinskih radnika koji padaju s nogu pokušavajući da zbrinu pacijente do naučnika i njihovim napora da otkriju vakcinu.

Ovaj film ne spada ni u kakve „Doomsday“ horore, u pitanju je žanr drama, ali je najstrašniji upravo zato što sliku pandemije prikazuje potpuno realistično.

 

28 DAYS LATER… (2002)

Deni Bojl je najbolji britanski reditelj prethodnih decenija, a jedan od razloga za to je i film „28 dana kasnije“.

Iako su ga mnogi okarakterisali kao „zombie flick“, velika je nepravda „28 dana kasnije“ svrstati u podžanr koji je iznjedrio neke od najglupljih ostvarenja posljednjih godina.

Bojl je zapravo, napravio prikaz Londona u epicentru pandemije, koji je za, pa, 28 dana, postao pusto ostrvo. Glavni lik i nekoliko preživjelih pokušavaju naći spas na mjestu gdje je život zamro, a opasnosti vrebaju sa svih strana.

Mnogi tvrde da je Bojlu inspiracija za ovaj film roman Borislava Pekića „Besnilo“, za koji nikada nije dobio prava, što je Bojl donekle i priznao, a radnja romana i filma se djelimično i preklapaju.

 

REC (2007)

Ovo špansko ostvarenje je najstrašniji film na listi, a jedan od razloga je što je, najvećim dijelom, snimano iz perspektive jednog od likova.

Naime, novinarka, zajedno sa snimateljem, čiju perpektivu i gledamo u filmu, dobije naivan zadatak da prati vatrogasnu jedinicu tokom njihove smjene. Oni dobiju poziv za pomoć u jednoj zgradi, ali ubrzo ostaju zatvoreni u njoj, jer su je vlasti prošlasile leglom zaraze nepoznatog tipa.

Naši junaci moraju da otkriju odakle zaraza potiče, ko je i čime se bavi naučnik iz potkrovlja i ima li iko od komšija da je, iole, normalan.

Holivud je nekoliko godina poslije napravio rimejk ovog filma pod nazivom „Karantin“, ali ni izbliza nije uspio da ponovi atmosferu iz španskog horor-spektakla.

 

OUTBREAK (1995)

Film Volfganga Petersena već je dobio status klasika, a na temu epidemije i borbe protiv iste spada među najbolje ikada snimljene filmove. Film je krcat i velikim glumačkim imenima, koje predvodi Dastin Hofman, a tu su i Morgan Frimen, Kevin Spejsi, Donald Saterlend i drugi.

Prati dešavanja u malom gradu u Kaliforniji u koji je pod zarazom virusa donesenog iz Afrike. Borba sa vremenom i mentalitetom za pronalaženje lijeka jedna je od osnovnih tema ovog filma, ali su u njemu prikazani i profesionalni i privatni „brodolomi“ likova.

 

WORLD WAR Z (2013)

Jedini pravi zombi film koji zaslužuje vašu pažnju. Bred Pit je bio i jedan od producenata ovog filma, njegova najveća snaga je u tome što pokazuje koliko brzo može da se desi katastrofa ukoliko se prave odluke ne donesu na vrijeme.

Dok raste broj mrtvih, Pit, koji glumi zaposlenika Ujedinjenih nacija, trka se sa vremenom pokušavajući da nađe lijek za virus koji prijeti da potpuno uništi svijet. Scena zombija koji nadiru u Jerusalim jedna je od najupečatljivijih sekvenci posljednje decenije.

Blejanje kod kuće je više “in”, pa zašto ne biste bili u trendu i ovog proljeća?

Rubi za

NoviGlas

Bijeljina

POSTANIMO PRIJATELJI

Bijeljina

Dokumentarni film : “First cities in history”

POSTANIMO PRIJATELJI

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .