NOVI GLAS

Sa korona virusom na ti – Odgovornost u doba pandemije

U dobu smo globalne pandemije izazvane virusom korona. Svijet je ušao u zdravstveni krizu širokih razmjera, jer je korona virus, na šest kontinenata, zarazila preko 200.000 ljudi, više od osam hiljada je umrlo, a bacio je na koljena najmoćnije ekonomije i berze.

Sada nam je potreban nam je “instinkt preživljavanja”, ali isto tako, potrebna nam je i međusobna solidarnost i humanost. Važno je da ostanemo “hladne” glave, da razmišljamo racionalno, da se pridržavamo svih stručnih savjeta Svjetske zdravstvene organizacije i naredbi i savjeta naših državnih organa. Jer, ova se pošast može pobijediti jedino pametnim, odgovornim pristupom, kako prema sebi, tako i prema drugim ljudima, prije svega nama najdražim osobama, a onda i potpuno nepoznatima.  

Samo ujedinjeni i solidarni možemo pobijediti virus koji se brzo širi, virusa čije je žarište epidemije bila Kina, a sada se čini da je situacija najteža u Evropi. Kriza je redom zahvatala jednu po jednu evropsku zemlju, a od juče ni jedna nije pošteđena.

U cijeloj Evropi, najviše zaraženih, ali i umrlih, je u Italiji. Zašto je to tako, niko tačno ne zna. Jedni tvrde da je to zbog toga što je Italija zemlja starih ljudi, drugi razlog vide u njihovim bolnicama u kojima je, navodno, “nešto” krenulo po zlu, treći kažu da nisu dobro i brzo “izolovali” putnike koji su pristizali iz Azije… Možda je u pitanju zajedništvo svih ovih, i još nekih razloga. 

Činjenica je da je broj mrtvih i zaraženih rastao iz dana u dan. Olako su se shvatali ti brojevi, koji su nekima predstavljali samo dijagrame ili dio statistike. U pitanju su ljudi, od kojih je svaki imao svoju sudbinu, nekog kome je bio sve na svijetu. Tek kad je sitacija potpuno eskalirala, Italijani su se bolje organizovali u borbi protiv pošasti korone. Više nije samo Italija ugrožena, jer se ogroman broj umrlih i oboljelih u, prije svega, Španiji, ali i Francuskoj, Austriji, Njemačkoj, Švajcarskoj, Velikoj Britaniji…

Ubrzo je, najvjerovatnije preko Italije i Austrije, korona virus “stigao” i na Balkan, u sve zemlje bivše nam države. Dugo je Crna Gora bila jedina evropska zemlja koja nema zaraženih, ali i tamo su prijavljena 2 slučaja oboljelih od korona virusa. U Sloveniji je najviše oboljelih, skoro 300 osoba, i mnogi tu činjenicu dovode u vezi sa njihovim prvim “komšijom” – Italijom. U Srbiji i Hrvatskoj je po 80-ak zaraženih ljudi, a u BiH za sada ispod 50. Do sada u balkanskim zemljama niko nije, od zaraženih, umro od korona virusa, a postoji više izliječenih.

U Srbiji je proglašeno vanredno stanje, vojska je na  ulicama, granice su zatvorene, narodi sa obje strane Drine, polako počinju da paniče. Kupuju se velike zalihe hrane i toalet papira kao da je smak svijeta. Ali, nije smak svijeta! Od gladi i žeđi niko umrijeti neće, ali od korona virusa hoće, naročito ako se stanovništvo ne bude ponašalo odgovorno prema sebi i drugima.

Ova zdravstvena kriza je prila za mlade ljude, da pokažu svoju zrelost i odgovornost prema društvu u kojem žive. Mladi i zdravi su najmanje ugroženi, kaže nauka, ali su pogodni prenosioci virusa od kog mogu da stradaju stariji, ljudi sa zdravstvenim problemima i oni narušenog zdravlja. 

Svi na balkanu redovno za jadno stanje svojih država optužuju političare. I najčešće su u pravu, pa vjerovatno i u ovoj situaciji. Ali, sada mladi treba da dokažu da su bolji i odgovorniji od njih, da im je zdravlje društva i zajednice važnije od sopstvenog komfora i tako steknu pravo da kritikuju sve one koji ne rade dobro u njihovim državama.

Korona virus ne bira koga će zaraziti, nije mu bitna vjera, nacija ili stranačka pripadnost. I zato se svi, kolektivno, moramo ponašati u skladu sa novonastalom situacijom u kojoj smo se našli, poštovati i pridržavati se svih mjera i preporuka stručnjaka. Život nije i neće stati, a našim odgovornim ponašanjem doprinijećemo da se on što prije normalizuje. 

 

Marko Mitrović za

Novi Glas

 

POSTANIMO PRIJATELJI