NOVI GLAS

Sličnosti i razlike – Da li će Marković u PDP-u završiti kao Mićić u SDS-u?

Od kako je prošlog petka potpisana koalicija u Bijeljini između lokalnih odbora PDP-a i SNSD-a, traju turbulencije unutar Partije demokratskog progresa, ali i oko nje.

Tokom izjava za medije nakon potpisivanja sporazuma, jedno od prvih pitanja upućenih Slaviši Markoviću, predsjedniku PDP-a u Bijeljini, bilo je : Da li on može očekivati da mu se u njegovoj stranci desi ono što se iste sedmice desilo Mići Mićiću u SDS-u. Marković je djelovao ubijeđeno da do toga ne može doći. 

Unutrašnje i druge bure

Ubrzo su stigle i reakcije iz PDP-a. Prva se oglasila Jelena Trivić, narodna poslanica u Skupštini Republike Srpske, iskazavši svoje neskriveno nezadovoljstvo sporazumom.

„Koalicioni sporazum između gradskih odbora PDP i SNSD Bijeljine nije imao saglasnost Predsjedništva stranke. Saglasnost nije data niti je sjednica na tu temu održana. Moj lični stav o koalicijama sa SNSD-om je svima dovoljno poznat“, napisala je Trivićeva na društvenim mrežama. Sutradan je dodala da se „ni nakon prespavane noći ne stišava unutrašnja bura u meni zbog slike koju vidjeh juče…“

Ubrzo je uslijedilo i obraćanje Borislava Borenovića, predsjednika PDP-a, koji je na tviteru potvrdio Trivićevu izjavu da Predsjedništvo PDP nije niti razmatralo niti dalo saglasnost za koalicioni sporazum u Bijeljini. „Preduzećemo adekvatne korake povodom ove situacije“, napisao je Borenović u petak, ali se do danas nije mnogo oglašavao ovim povodom.

U jučerašnjoj posjeti Bijeljini, Mirko Šarović, predsjednik SDS-a koji je glavni koalicioni partner već godinama sa PDP-om, rekao je da je u svakodnevnom kontaktu sa Borenovićem, te da je od njega dobio uvjeravanja da će „i PDP to uraditi na način na koji je to uradila Srpska demokratska stranka“.

Stišavanje (pred oluju?)

Međutim, od potpisivanja sporazuma do danas, može se vidjeti da se, i pored inicijalnog negodovanja i nekoliko oštrijih medijskih izjava i analiza, ipak nije podigla onakva bura kakva je pratila Mićićevu ponudu o koaliciji SNSD-u.
Razloge treba tražiti u drugačijem odnosu centralnih organa Partije demokratskog progresa prema svojim lokalnim organizacijama, nego što je to slučaj u SDS-u. Prije svega, tu je zaključak sa sjednice Glavnog odbora ove partije iz februara 2019. godine, u kojem je data sloboda gradskim odborima da po svom nahođenju sklapaju lokalne koalicije.

Istina, kaže se i da je, pored odluke Gradskog odobra, potrebna i saglasnost Predsjedništva PDP-a, ali, kažu upućeni ljudi da se u praksi još nije desilo da Predsjedništvo tu saglasnost uskrati. Do sada je predsjedništvo ove partije dalo saglasnost za lokalno koaliranje PDP-a sa SNSD-om u Zvorniku, Brčkom, Prijedoru, Tesliću, Kotor Varoši, Modriči, Brodu i još nekim opštinama, uključujući i Srebrenicu i Drvar, koje su specifični slučajevi. Možda zvuči šokantan podatak da je PDP u Republici Srpskoj u više opština u koalicija sa SNSD-om nego sa SDS-om.

Gordijev čvor Borislava Borenovića

Sada se Borenović našao u još složenijoj situaciji od one u kojoj je prije par nedjelja bio Šarović. On bi trebalo da prihvati taj sporazum, kao i brojne druge koalicione sporazume na lokalu, jer se to do sada pokazalo kao osnov opstanka PDP-a, koji je svoju „žilavost“ dokazivao time što mu lokalna vlast nikada nije bila smetnja da njihovi poslanici budu među najglasnijim kritičarima republičke vlasti.

S druge strane, pod prijetnjom možda i odlaska iz partije, postoje snažne struje unutar PDP-a koje će tražiti  Markovićevo izbacivanje iz partije (ukoliko on sam ne poništi sporazum, za šta nisu velike šanse). Ukoliko bi ostao na snazi “dil u Bijeljini”, to bi moglo da zakomplikuje Stanivukovićeve da postane gradonačelnik Banjaluke, za šta mu je neophodna podrška SDS-a. Za sada je najglasnija protivnica sporazuma Jelena Trivić, za koju se može kolokvijalno reći da je “Stanivukovićeva struja”. Vjeruje se da bi ta struja bila spreman čak i da napusti partiju ukoliko se opozicioni imidž PDP-a dovede u pitanje.

Ali, “mlade snage” nisu Borenovićev jedini, pa ni najveći problem. Još snažniji pritisak može doći od glavnog koalicionog partnera na višim nivoima, i u to u pogledu zahtjeva SDS-a koji će „slučaj Marković“ izjednačavati sa „slučajem Mićić“. Ukoliko Borenović ne postupi isto/slično, sigurno je da će SDS pokušati da profitira na tome, kao “najčistija opozicija Dodiku”. Biračko tijelo PDP-a i SDS-a se umnogome preklapa, a Borenoviću neće biti jednostavno isključiti Markovića iz PDP-a zbog koalicije sa SNSD-om, a zadržati desetine fukncionera koji su već u istoj koaliciji. Sjednica Predsjedništva PDP-a zakazana je za sutra, a nakon nje će se, najvjerovatnije, znati kako će se rasplesti ovaj “Gordijev čvor”.

Sve na jednu vodenicu

Istine radi, Marković nije bio bez volje da ponovo na izbore izađe u koaliciji sa Mićićem i SDS-om u Bijeljini. Moguće je da bi, barem u početku, tražio i više nego što je „grupa oko Mićića“, kako ih je nazvao Dodik, bila spremna da mu ponudi, ali je za povjerovati da bi do nekakvog dogovora ipak došli. Međutim, iz ne baš sasvim jasnih razloga, Mićić je, odlučio da ignoriše one sa kojima je osvojio vlast, i pokušao da napravi dogovor sa onima koji su ga sa vlasti rušili.

Epilog tih poteza je poznat – On je izbačen iz SDS-a, stranka je ostala podijeljena, glasači zbunjeni, glavni partner je prešao na drugu stranu, a SNSD, kako stvari sada stoje, ni kriv ni dužan, bez kampanje, bez novca, bez teških riječi, ma bez po muke, što se kaže, osvojiće jedinu tvrđavu koja mu je do sada odolijevala – Bijeljinu.

 

NoviGlas

Bijeljina

POSTANIMO PRIJATELJI

Bijeljina

Dokumentarni film : “First cities in history”

POSTANIMO PRIJATELJI

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .