NOVI GLAS

Zovem se Popov, Dušan Popov – Saznajte sve o Srbinu koji je bio inspiracija liku fiktivnog britanskog agenta (Foto/Video)

Milioni muškaraca poželjeli su da se makar na trenutak nađu u njegovoj koži. Markantan i uglađen čovjek po imenu Bond – Džejms Bond, postao je uzor mnogima čije su oči bile prikovane uz male ekrane.

Ekranizovane verzije njegovih avantura, doduše, dozvoljavale su pomalo iskrivljenu i uljepšanu sliku, pa i intrigantne detalje koji bi gledaocima održali pažnju. A reditelj Ijan Fleming učinio je to prikazavši agenta 007 kao beskompromisnog zavodnika, ljubitelja života na visokoj nozi i čovjeka besprijekornog, istančanog stila.

Ipak, znamo da su holivudska ostvarenja nezamisliva bez obaveznog dodatka fantastike. Uz to, znamo i da doživljaji (uglavnom) izmišljenih likova baš i nemaju mnogo veze sa realnošću. Uostalom, kakav je to tajni agent koji se razmeće bogatstvom i luksuzom, čineći tako od sebe laku metu i iznova stavljajući svoj život na kocku? Nije li logičnije da živi tihim, povučenim životom – onakvim kakav mu, shodno špijunskom opredjeljenju, i dolikuje?

U tome se upravo krije i momenat koji priču o Bondu čini toliko autentičnom. Za nju je Fleming inspiraciju našao u stvarnom životu, tačnije u liku i djelu gospodina koga je lično poznavao. Džejms Bond je tako postao slika i prilika jednog od najpoznatijih svjetskih tajnih agenata, a njegovo ime je – Popov, Dušan Popov.

A gospodin Popov, baš kao i junak Flemingovih romana, bio je sve što ne biste očekivali od jednog obavještajca. Šarmantan i slatkorječiv, sa neskrivenom potrebom da bude primjećen – ali isto toliko snalažljiv i domišljat, tako da niko ne posumnja u njegove namjere. Možda je u tome i tajna njegovog uspjeha: budući da je uvijek bio u centru pažnje, teško je bilo zamisliti da je riječ osobi koja zna sve male i velike tajne vodećih učesnika Drugog svjetskog rata. Međutim, otkud to da je baš „naš“ čovjek ponijeo titulu jednog od vrhunskih tajnih agenata?

Jedan čovjek – tri identiteta

S početka XX vijeka, Dubrovnik je bio kosmopolitski, slobodarski grad, idealan za život bogate porodice iz kakve je potekao i Popov. Iako je rođen u Titelu, porodica se ubrzo seli na primorje, a Dušana šalju na školovanje u Englesku, Francusku i Nkemačku. Biće da su upravo slobodarski duh Dubrovnika, a potom i boravak u svjetskim metropolama, zaslužni za njegov kosmopolitizam i sklonost boemskom životu.

Do 1940. godine, Drugi svjetski rat već se uveliko rasplamsava, zatičući Popova u britanskoj prestonici. Ovde se Dušanu ukazuje prilika da postane agent obavještajne službe MI6, srpski Džejms Bond, započevši tako sa prikupljanjem povjerljivih informacija o namjerama neprijateljske Njemačke. Nakon okupacije Jugoslavije, Britanci 1941. godine šalju Popova u Beograd, gdje ga jedan od prijatelja uspijeva vrbovati za rad u njemačkoj kontraobavještajnoj organizaciji u Abveru. Nedugo potom, Dušan se prijavljuje i jugoslovenskoj izbegličkoj vladi u Londonu, postajući tako njenim službenikom za specijalne zadatke.

Tako je za nepune dvije godine Popov sebi „prikačio“ čak 3 različita identiteta. Za britansku tajnu službu bio je agent Tricikl, u Abveru je dobio ime Ivan, a u jugoslovenskoj vladi – Duško.

Za pobjedu nad Trećim Rajhom, zahvalite jugoslovenskom 007

Odmah po pristupanju njemačkim kontraobavještajcima, Popov dobija i novo prebivalište. Portugal je tokom rata uspjeo zadržati neutralnost, a mondensko odmaralište Estoril, nedaleko od Lisabona, bješe idealno mjesto za gospodina naviknutog na ekstravaganciju i luksuz. Ovde se Popov sastajao sa njemačkim agentima, dobijajući od njih ključne informacije o planovima Trećeg Rajha. Potom bi se vraćao u London i sva svoja saznanja otkrivao britanskom MI6. Istovremeno, od Britanaca je dobijao uputstva o tome koje informacije – što istinite, što lažne – će dalje prenositi Nijemcima, sa sve unaprijed pripremljenim odgovorima na eventualna „nezgodna” pitanja.

Tokom boravka u Lisabonu, Popova je nadgledalo budno oko kolege iz MI6 – i to istog onog koji je kasnije zabilježio sve njegove avanture. Naime, Ijan Fleming, u to vrijeme i sam tajni agent, lično je bio zadužen za praćenje trostrukog obavještajca. I njemačka i britanska strana, doduše, predočile su Dušanu da se u ovu avanturu upliće na sopstvenu odgovornost, što je značilo da, ukoliko se desi da bude otkriven, ne bi mogao računati ni na njemačku ni na britansku podršku.

Po svemu sudeći, trostruki agent se zbog toga ni malo nije uzbuđivao. Štaviše, bio je dovoljno siguran u sebe da bi smatrao kako njegov boemski život ne mora trpjeti zarad špijunske dužnosti. Tako se, naposlijetku, i vladao: uprkos svim rizicima, nemilice je trošio novac, uživao u društvu lijepih dama, a bio je i često viđen gost u elitnim kazinima Lisabona.

I zaista, teško da bi iko posumnjao da tog trenutka sjedi u društvu tajnog agenta. Jer, njih je lako zamisliti kao diskretne i povučene likove, koji nipošto ne bi rizikovali da na sebe privuku previše pažnje. Dušan Popov, pak, bio je sve samo ne diskretan i povučen. Na ekstravagantnom životu pak, imao je zahvaliti svojim poslodavcima, budući da mu je uloga obavještajca donosila poprilično lijepu zaradu.

Ni to, naposlijetku, nije bilo za čuđenje. Pored konstantnog rizika, informacije do kojih je Popov stizao umnogome su doprinijele uspjehu saveznika i osujećivanju njemačkih snaga u namjeri da odnesu konačnu pobjedu.

Tako je Popov u Abveru imao već uhodanu mrežu tzv. fiktivnih špijuna. Njihov zadatak bio je da njemačkom Generalštabu šalju unaprijed pripremljene lažne podatke o planovima vezanim za francusku invaziju. Jedna od brojnih uspješnih operacija, poznata pod nazivom Fortitjud, imala je za cilj da obmane Hitlerovu komandu. Naime, Popov je „upozorio“ Nijemce da će se savezničke snage, kako bi oslobodile Evropu, iskrcati u francuskom Pa de Kaleu. Plan je, naravno, bio potpuno drugačiji – saveznici su u to vrijeme već uveliko planirali iskrcavanje na Normandiji.

Ipak, Popov je uspeo ubediti Nijemce da je riječ o lukavo smišljenom mamcu koji je trebalo da osujeti njihove planove. Jedan od tadašnjih savezničkih pukovnika kasnije je priznao kako je Dušan „lično zaslužan za zadržavanje sedam njemačkih divizija u Pa de Kaleu, tri nedjelje nakon iskrcavanja u Normandiji“.

Bitka za Normandiju, naposletku, odlučila je i krajnji ishod Drugog svjetskog rata. Popov i britanski MI6 uspjeli su da, prevarom, sačuvaju veliki broj nedužnih života.

Dosije koji briše granicu između stvarnosti i fikcije

Nisu, doduše, baš svi Dušanovi tajni zadaci bili uspješni. Iako je prvi obavijestio Amerikance o japanskoj invaziji na luku Perl Harbor, tadašnji načelnik FBI-ja Edgar Džej Huver diskvalifikovao je Popova kao nepovjerljiv izvor. Huverovoj procjeni umnogome je kumovala Dušanova sklonost boemskom i rasipničkom životu. FBI stoga odlučuje da ovaj podatak zataška, što bješe greška koju je američka vojska kasnije skupo platila. Dušanova predviđanja su se, nažalost, i ostvarila, čineći tako napad na Perl Harbor tragedijom koja se lako mogla izbjeći.

Po završetku rata, Popov za svoje zasluge dobija priznanja i sa britanske i sa njemačke strane. Iako se nakon toga više nije bavio špijunažom, nastavio je uživati u lagodnom životu sve do smrti 1981. godine.

Sve podatke o Dušanovim aktivnostima nakon rata je preuzeo američki Federalni istražni biro. Tek početkom XXI vijeka, jedan od njegovih sinova, Marko Popov, uspjeo od službe MI6 dobiti pristup očevom dosijeu.

Listajući biografiju od impozantnih 2.870 stranica, uvjerio se u to da su sve priče o njegovom ocu istinite. To znači da je i nekadašnji Dušanov kolega Fleming imao sasvim pouzdane izvore kada je avanture agenta 007 ovekovječio u svojim romanima. Štaviše, o legendi svjetske špijunaže do sada je napisano 36 knjiga, a u prilog Dušanovim zaslugama ide i podatak da se njegovo ime našlo na listi 10 najvećih britanskih agenata svih vremena.

 

(011info.com)  Foto: Wikipedia/Privatna arhiva

Bijeljina

POSTANIMO PRIJATELJI

Bijeljina

Dokumentarni film : “First cities in history”

POSTANIMO PRIJATELJI

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .