NOVI GLAS

Podsticaji u Srpskoj za poljoprivrednike – Od kupovine traktora do makaza za voće

Podsticajna sredstva za poljoprivrednike u Republici Srpskoj u ovoj godini odobravaju se korisnicima koji ulažu u brojne vrste poljoprivrednih mašina, uključujući i traktore, ali su na spisku i druge vrste mehanizacije i priključaka kao što su, primjera radi, kupilice povrća te električne makaze za voće.  

Prema Pravilniku o uslovima i načinu ostvarivanja novčanih podsticaja za kapitalne investicije u poljoprivrednoj proizvodnji u 2020. godini u RS, podsticaji se mogu dobiti i za traktorske kabine te traktorske priključke, gdje, između ostalog, spadaju berač kukuruza, plugovi, rolobaleri, cisterne za osoku i samoutovarne prikolice za sijeno, prese za sijeno…

Na spisku su i tanjirače, drljače, sijačice, rasipači mineralnog đubriva, traktorske kosačice, prskalice, freze.

Na podršku poljoprivrednici mogu da računaju i pri nabavci sakupljača i prevrtača sijena, traktorskih utovarivača, sadilica i vadilica za povrće, sjekača bala za sijeno/slamu, mješaonica stočne hrane kapaciteta do pola tone i tako dalje.

Podsticajna sredstva odobravaju se u iznosu od 30 odsto od ukupne vrijednosti prihvatljivih troškova investicije za komercijalna poljoprivredna gazdinstva, odnosno u iznosu od 15 odsto za nekomercijalna porodična gazdinstva.

Taj procenat iznosi 40, odnosno 20 odsto za poljoprivredna gazdinstva koja su na 600 metara nadmorske visine ili iznad.

Osim za poljoprivrednu mehanizaciju, podsticaje je moguće ostvariti i za investicije u stočarsku proizvodnju, gdje, recimo, spadaju izgradnja objekata, nabavka junica tovnih rasa, opreme za govedarske, svinjarske, ovčarske, kozarske ili živinarske farme te opreme za pčelarstvo.

Kada su u pitanju npr. govedarske farme, podrška neće izostati za nabavku muzilica, pojilica, termopojilica, ventilacija, laktofriza, boksova za telad… Proizvođači svinja mogu da računaju na podsticaje pri nabavci boksova za prasenje, čekališta, grijnih ploča, hranilica, pojilica…

Pri investicijama za pojilice, hranilice, muzilice i slično podršku mogu očekivati i vlasnici ovčarskih i kozarskih farmi, dok podrška živinarskim farmama obuhvata, uz ostalo, pojilice, hranilice, opremu za inkubiranje…

Ovim pravilnikom obuhvaćene su i investicije u biljnoj proizvodnji, kao što je recimo izgradnja plastenika, zatim investicije u preradi poljoprivrednih proizvoda poput nabavke opreme za hladnjače te investicije za adaptaciju, izgradnju i opremanje ribogojilišta.

“Pravo na novčane podsticaje za kapitalne investicije u poljoprivrednoj proizvodnji mogu da ostvare fizička i pravna lica sa prebivalištem, odnosno sjedištem u RS, koja obavljaju poljoprivrednu proizvodnju u RS i koja su upisana u Registar poljoprivrednih gazdinstava”, navodi se u pravilniku koji je donio ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Boris Pašalić.

Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS, smatra da su predviđena podsticajna sredstva za kapitalne investicije poljoprivrednicima svakako potrebna i da će im one pojeftiniti proizvodnju.

“Međutim, bilo bi daleko bolje kada bi taj procenat bio 50 odsto, umjesto 30 odsto, koliko je predviđeno ovim pravilnikom”, rekao je Marinković za “Nezavisne novine”.

Iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS kažu da je isplata prošlogodišnjih podsticaja naišla na podršku poljoprivrednih udruženja.

“Možemo konstatovati da su Ministarstvo i Agencija za agrarna plaćanja Republike Srpske u 2019. godini postigli visok nivo redovnosti i dinamike isplate podsticaja, što je u više navrata pozdravljeno od strane udruženja poljoprivrednih proizvođača”, rekli su za “Nezavisne novine” iz resornog ministarstva.

Inače, Agencija za agrarna plaćanja RS objavila je juče javni poziv za podnošenje zahtjeva za novčane podsticaje za kapitalne investicije u ovoj godini, koji je otvoren do 25. marta.

 

(nezavisne)

POSTANIMO PRIJATELJI