NOVI GLAS

Ova zgrada čuva tajnu Desanke Maksimović i Branka Ćopić – “Sadrug, sabrat i najbolji komšija”

Kralja Milana, jedna od najprometnijih ulica u strogom centru Beograda, poznata je po prelijepim višespratnicama koje su krajem 19. i početkom 20. vijeka sazidane pod pokroviteljstvo najbogatijih i najuspješnijih srpskih privrednika. Možda je važnija činjenica da su upravo ovde stanovale značajne ličnosti iz srpske istorije. Na adresi Kralja Milana 23 bio je dom dvoje predivnih srpskih umjetnika.

FOTO: NIKOLA NEDELJKOVIĆ

Glavni ulaz u zgradu na adresi Kralja Milana 23 danas se teško može i primjetiti iz daljine od mnogobrojnih reklama i “skupih izloga” koji su upravo ovdje smješteni. Na ulazu nema table niti jasne oznake da se tu dešavalo išta značajno i posebno za Beograd i Srbiju. Pa, ipak, jeste!

Jer, zdanje sa brojem 23 poznato je po tome što su tu, kao komšije, živjeli pjesnikinja Desanka Maksimović i pisac Branko Ćopić.

U periodu kada su ovi znameniti književnici i članovi Srpske akademije nauka i umjetnosti ovdje imali dom, ulica je nosila naziv po maršalu Titu. Poznato je i to da je Branko Ćopić živio na četvrtom spratu, a Desanka sprat iznad, na petom, piše Istorijski zabavnik.

Branko je otišao prvi. Izvršio je samoubistvo skokom sa Brankovog mosta 26. marta 1984. Opraštajući se sa svojim prijateljem koji je tragično okončao svoj život, Desanka se sjetila lijepih trenutaka koje su proveli zajedno.

– Bio mi je Branko Ćopić jedan od najboljih komšija koga sam ikada imala, sadrug, sabrat, s kojim sam često zajedno putovala po školama da čitamo djeci, čovjek s koim sam imala isto mišljenje o književnosti, a to je vrlo važno. Isto smo mislili i u ulozi poezije i književnosti u životu čovjekovom – napisala je Desanka za Politiku.

Njihovo drugovanje na adresi Kralja Milana 23 s godinama je palo u zaborav. Desanka Maksimović je umrla 11. februara 1993. godine.

Foto: G. Srdanov

Nakon njene smrti, Narodna biblioteka Srbije osnovala je Zadužbinu Desanke Maksimović 19. marta 1993. godine. Zadužbina Branka Ćopića osnovana je voljom Brankove supruge dr Bogdanke Ilić-Ćopić 1989. godine.

Osim što su živjeli “pod istim krovom”, dvoje književnika je tokom druge polovine prošlog vijeka vrijeme provodilo na zajedničkim putovanjima po cijeloj SFRJ, obilazeći škole, biblioteke i kulturne ustanove gdje su sa ostalim poznatim književnicima, predstavljali djeci svoje stvaralaštvo.

 

(srpskainfo/Istorijski zabavnik)

POSTANIMO PRIJATELJI