NOVI GLAS

Semberske priče – Koja je veza između Bukreša, Karađorđevića i prvog bijeljinskog prevoznika?

Prošlost Bijeljine krije pregršt zanimljivih i nesvakidašnjih priča. Neke od njih mogle bi proći i kao scenario za  neki akcioni film. Takva je priča koju ćemo biti slobodni da nazovemo „Ledina za kralja“. NoviGlas vam otkriva šta je kralj Petar II Karađorđević radio u Semberiji, kako je povezan sa prvim bijeljinskim prevoznikom i kakve veze sa svim tim ima naselje Bukreš.

Stariji Semberci kažu da je u naselju Bukreš, na njivama sa desne strane prema Grmiću, bio improvizovani aerodrom, tačnije, mjesto gdje su slijetali i uzlijetali avioni.

Priča teče dalje da je sa tog  „aerodroma“  trebalo da, bježeći od Hitlera,  odleti u London 18-godišnji kralj Petar II Karađorđević  sa nekim članovima vlade.

Istorijska je činjenica da se, nakon sloma Jugoslovenske  vojske  i njemačkog bombardovanja Beograda 1941.godine, kralj prvo skrivao u Banji Koviljači,  a kasnije su se sklonili u veliko sklonište,  podzemni  grad u Malom Zvorniku.

Međutim, iako je njegovo uzlijetanje iz Semberije bilo planirano, to se nije desilo,  jer je navodno neko otkrio plan (a sumnjalo se na Nijemce iz Novog Sela) i onesposobio „oba“  aviona.  

Savremenik tog doba bio je prvi bijeljinski  autoprevoznik,  poznati  Blagomir  Đukanović, veliki  kraljev drug i oficir, sa svojim zavidnim  „voznim parkom“.

On je sa svoja dva luksuzna vozila kralja,  svitu i „nužne“ stvari, a možda i koju polugu,  prevezao iz Malog Zvornika do Nikšića. Odatle  su kralj i vlada  odletjeli prvo u Grčku,  a odatle u Jerusalem i Egipat, a u junu 1941. London, odakle se više nije mogao  vratiti.

Kralj je, navodno, sa sobom poveo i Blagomira. Priča se da ga je „namjestio“ negdje u Kairo, kao humanitarca. Zadnji put je viđen u Sarajevu 1945. godine od kada mu se do danas gubi svaki trag.  Ali, to je predmet neke druge priče.

 

 

(zort)

Bijeljina

POSTANIMO PRIJATELJI

Bijeljina

Dokumentarni film : “First cities in history”

POSTANIMO PRIJATELJI

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .