NOVI GLAS

Bijeljinska bolnica piše istoriju – Obavljena prva operacija karotidnih arterija (Video)

U JZU Bolnica “Sveti Vračevi” u Bijeljini danas je prvi put obavljena komplikovana operacija karotidnih arterija. Proceduru je obavio tim ljekara Instituta za kardiovaskularne bolesti Dedinje predvođeni dr Milovanom Bojićem, uz saradnju sa bijeljinskim ljekarima.

Kako je nakon završene procedure izjavio dr Nenad Ilijevski, koji je vodio operaciju, bijeljinska bolnica ovime je pokazala da ima kapacitet za obavljanje komplikovanih zahvata.

“Meni je čast što sam predvodio tim u prvoj operaciji ove vrste u Bijeljini. Intervencija koju smo danas izveli bila bi kompleksna i u operacionoj sali na Dedinju, a evo, obavili smo je u Bolnici u Bijeljini, i to rutinski. Ova bolnica može da obavlja sve ono što se radi i na Dedinju. Potrebna je želja za znanjem, koju sam ovdje vidio, i iskustvo, koje će steći u saradnji sa Institutom”, rekao je načelnik vaskularne hirurgije na IKVB Dedinje dr Nenad Ilijevski. 

Primarijus doktor Milica Lovrić, direktor bijeljinske bolnice, izrazila je zadovoljstvo što su u ovoj zdravstvenoj ustanovi započeli uvođenje novih procedura i dodala da je ovo tek prva u nizu.

“Danas je prvi put u Bijeljini izvedena operacija karotidnih arterija. Zahvaljujući našoj saradnji sa Institutom za kardiovaskularne bolesti Dedinje, otvorili smo vrata vaskularnoj hirurgiji u Bijeljini. Kažem da smo samo otvorili vrata, jer će se saradnja nastaviti, a naši pacijenti će biti pošteđeni odlazaka u druge medicinske centre”, rekla je direktorka Lovrić. 

Zadovoljstvo nije krio ni dr Milovan Bojić, direktor Instituta za kardiovaskularne bolesti Dedinje koji je istakao da ljekari Instituta stoje na raspolaganju bolnici u Bijeljini.

“Ovdje se osjećam kao kod svoje kuće. Nama je jako stalo da učinimo nešto dobro za Republiku Srpsku i za naš narod. Ovdje imamo sve uslove za veliki napredak – odličan objekat, ambicioznu direktorku i, što je najvažnije, volju. A volja je ta koja čovjeka čini velikim ili malim. Uprava i osoblje iz Bijeljine su pokazali veliku volju, došli su kod nas sa jasnom idejom, a evo danas je došlo i do prve realizacije te ideje”, rekao je profesor Bojić. 

On je dodao da je ovo tek počekat saradnje i da se na ovome ne smije stati. najavio je da će bijeljinska bolnica dobiti svu potrebnu edukaciju, ali i komplikovanu logistiku, koja će omogućiti da se neki od najzahtjevnijih vakularnih zahvata mogu izvesti i u Bijeljini. 

Pogledajte detalje iz operacione sale i tim koji je vodio dr Nenad Ilijevski : 

 

NoviGlas

Bijeljina

POSTANIMO PRIJATELJI

Bijeljina

Dokumentarni film : “First cities in history”

POSTANIMO PRIJATELJI

Instagram

Instagram has returned invalid data.
error: Content is protected !!