NOVI GLAS

Bijeljina – Lidija i Kosana odabrale su neobična zanimanja : Karijere posvećene nesebičnom cilju

Lidija Ristić i Kosana Tojić iz Bijeljine odabrale su da profesionalne karijere posvete pomaganju onima kojima je pomoć potrebna. Iako su, u vrijeme kada su se školovale, mnogi bili skeptični prema izboru njihovog zanimanja, čini se da su kadrovi poput njih danas potrebniji nego inače. NoviGlas vam donosi priču o Lidiji Ristić, logopedu –surdoaudiologu i Kosani Tojić, specijalnom edukatoru i rehabilitatoru (defektologu).

S defektologom i logopedom „na ti“

Sa Lidijom i Kosanom naša ekipa našla se u jednoj igraonici u ulici Srpske Vojske, gdje ove dvije mlade žene već neko vrijeme održavaju radionice na kojima rade sa mališanima koji imaju neki vid smetnje u razvoju.

„U posljednje vrijeme nam jako mnogo roditelja dolazi sa djecom. Neki od njih samo žele da se informišu, da pregledamo dijete, ali primjetno je da mnogo mališana ima neki oblik smetnje u razvoju. Još je alarmantnije što su djeca nisu rođena sa tim smetnjama, već su one stečene kasnije, kroz neadekvatan ili nedovoljan rad s njima “, započinje priču za NoviGlas Kosana.

Kosana je, nakon završene gimnazije u Bijeljini, upisala Edukacijsko – rehabilitacijski fakultet Univerziteta u Tuzli.

„Odabrala sam da svoje školovanje nastavim u tom smjeru najviše ponukana ličnim iskustvom. Naime, imam rođaka sa autizmom i oduvijek sam željela da mu pomognem, a znajući kroz šta prolazi on i njegova porodica, i svima onima koji imaju sličan problem“, objašnjava za NoviGlas Kosana.

Kosana je zaposlena kao specijalni edukator i rehabilitator (novi naziv za zanimanje defektolog) što je  u posebnom odjeljenju osnovne škole „Meša Selimović“ u Janji.

S druge strane, Lidija je zaposlena u Prvoj osnovnoj školi u Brčkom. Nakon završene Medicinske škole, razmišljala je o upisivanju Medicinskog fakulteta.

„Ideja je bila – Medicinski fakultet, pa specijalizacija iz pedijatrije, jer sam oduvijek znala da želim raditi sa djecom. Međutim, predomislila sam se i školovanje nastavila na Univerzitetu u Tuzli, na Edukacijsko – rehabilitacijskom fakultetu. I nisam pogriješila“, kaže za NoviGlas Lidija.

Tvoj logoped

Mnogima je nepoznanica šta to tačno logoped i defektolog rade, kažu Lidija i Kosana.

„Kada se pomene odlazak kod defektologa i logopeda, roditelji odmah misle da je situacija nepovratno loša, pa možemo čuti nimalo prijatne termine poput „retadiran“, „zaostao“ i slično. To uopšte nije tačno. Pored urođenih smetnji u razvoju, bavimo se i stečenim smetnjama, koje se mogu prevazići radom i dijete nastavlja normalan razvoj i život“, objašnjavaju za NoviGlas.

Ukoliko dijete slabo govori, ima nepravilan izgovor, otežanno piše ili čita ili ima neke druge slične  probleme, tu je Lidija.

„Moj zadatak je da djelujem na cijelu populaciju. Dakle ne samo na djecu s posebnim potrebama, nego na bilo koje dijete koje ima bilo kakav problem kada je govorno – jezički razvoj u pitanju. Možemo da imamo dijete koje se pravilno razvija po svim parametrima, ali koje ima neku smetnju u govorno – jezičkom razvoju . Moja uloga je da, zajedno sa nastavnikom, napravim individualan pristup za takvo dijete shodno njegovim potrebama i mogućnostima“, objašnjava Lidija za NoviGlas.

S defektologom na ti

S druge strane, Kosana se bavi psihofizičkim razvojem, s akcentom na motoriku i intelektualni razvoj.

„Imamo djecu koja dođu sa 4,5 ili šest godina koja nemaju razvijenu grafomotoriku, ne znaju da drže olovku, da hvataju predmete prstićima, imaju lošu koordinaciju, jer se ne igraju i ne kreću dovoljno. Ili, problem koji često možete čuti od roditelja „sve razumije, a ne govori“, a dijete je već odavno trebalo da progovori. To su samo neki od problema“, kaže Kosana i dodaje da na prvom mjestu treba osvijestiti roditelje da ne ćute, nego da reaguju čim primijete problem.

“Stakleno zvono” zvoni za nevolju

Jedan od razloga za stalno povećanje broja djece sa teškoćama u razvoju je to što roditelj djeci dopušta da se bore, da otkrivaju i rade kako žele, smatrajući da ih treba zaštititi, umjesto osnažiti. Ovakve greške u vaspitanju naše sagovornice nazivaju djetijarhatom, gdje je sve pušteno djeci na slobodu.

Sa djetetom treba raditi, razvoj, odrastanje i vaspitanje je kompleksan process koji se ne može i ne smije olako shvatiti.

Najbolji način učenja jeste uključivanje djeteta  u sve životne aktivnosti, poručuju za kraj naše sagovornice.

 

NoviGlas

Bijeljina

POSTANIMO PRIJATELJI

Bijeljina

Dokumentarni film : “First cities in history”

POSTANIMO PRIJATELJI

Instagram

Instagram has returned invalid data.
error: Content is protected !!