NOVI GLAS

NoviGlas presjek – Šta nova odluka Predsjedništva SDS znači za Bijeljinu?

Predsjendištvo SDS-a je donijelo odluku da se stopiraju svi pregovori o potpisivanju bilo kakvih koalicionih sporazuma sa drugim strankama. Iz SNSD-a stižu i prvi komentari na ovu odluku. Šta će to značiti za Bijeljinu?

Predsjedništvo SDS-a je donijelo odluku da se stopiraju svi pregovori o potpisivanju bilo kakvih koalicionih sporazuma sa drugim strankama. Time je, posredno, sam SDS priznao ono što je Mićo Mićić do sada uporno negirao, insistirajući da su se razgovori ticali isključivo projekata u Semberiji. 

U praksi, ova odluka znači da će se od sada za sve odluke o koaliranju na lokalnom nivou pitati Mirko Šarović, predsjednik SDS-a. U saopštenju upućenom iz SDS-a nakon sastanka, navodi se i da će se formirati tim za pregovore o koalicijama, što dodatno govori da će manevarski prostor lokalnih rukovodstava biti sužen.

Ukoliko tome dodamo dio saopštenja u kom stoji da će prioritet imati one stranke koje “dijele iste poglede na budućnost Republike Srpske i čiji programi jasno predviđaju neophodne promjene postojećeg stanja”, čini se da je nakon sjednice Predsjedništva SDS-a u stranci (ponovo) nadjačana struja koja je bila za dogovor sa SNSD-om. 

Postavlja se pitanje da li će ovi zaključci i biti implementirani i da li to znači da se prekidaju razgovora između SNSD-a i Miće Mićića oko zajedničkog nastupa na lokalnim izborima u Bijeljini. Iz stranke koja je u Bijeljini već dugo na vlasti do sada su negirali i samo postojanje ovih razgovora, tako da je malo vjerovatno da će se o njima oglašavati, barem ne javno, nakon posljednje odluke Predjedništva SDS-a. Iz SNSD-a ipak stižu drugačiji tonovi.

Nedeljko Ćorić, predsjednik Gradskog odbora SNSD-a u Bijeljini danas je, tokom potpisivanja koalicionog sporazuma sa DEMOS-om, koji je, inače, dio skupštinske većine u lokalnom parlamentu, prokomentarisao i odluku Predsjedništva SDS-a. 

“Ja do sada nisam vidio da SDS i do sada odobrio bilo kome da razgovara na lokalnom nivou, ali to su neki njihovi problemi. Meni to govori da Mirko Šarović nema autoritet kao predsjednik SDS-a i ne može upravljati tim procesima na lokalnom nivou”, rekao je Ćorić.

On je dodao da će SNSD nastaviti razgovore.

“Sigurno je da će u Bijeljini SNSD nastaviti razgovarati sa predstavnicima i iz SDS-a i iz drugih partija i uvjeren sam da to neće spriječiti odluka koja je donesena na Predsjedništvu SDS-a.”, dodao je on. 

Podsjetimo, Ćorić je nedavno izjavio da će razgovarati i sa Mićićem i sa Slavišom Markovićem, kao i drugim političkim subjektima u Bijeljini, ali je naglasio da ne isključuje mogućnost da će i SNSD imati svog kandidata. 

 

 

NoviGlas

Bijeljina

POSTANIMO PRIJATELJI

Bijeljina

Dokumentarni film : “First cities in history”

POSTANIMO PRIJATELJI

Instagram

Instagram has returned invalid data.
error: Content is protected !!