NOVI GLAS

UEFA izbacila Mančester Siti iz Lige šampiona na dvije godine!

Krovna fudbalska evropska organizacija UEFA izbacila je engleskog šampiona, ekipu Mančester Sitija, iz Lige šampiona na dvije godine!

Klub iz Mančestera je pored toga kažnjen i sa 30 miliona evra zbog “ozbiljnog kršenja finansijskog fer pleja”. Iz UEFA su saopštili da se kršenje odnosi na “preuveličavanje prihoda od sponzorskih ugovora i davanja netačnih informacija UEFA za period od 2012. do 2016. godine.

U ovom neočekivanom saopštenju, UEFA je naglasila da je Mančester Siti odbio da sarađuje u ovoj istrazi koju je sporovodilo organ UEFA Klupska finansijska kontrola.

UEFA je započela istragu nakon što su dokumenti koje je nabavio neimenovani haker dospjela u njemačke medije, a u kojima se govori da su sponzorski ugovori “napumpani”, te da su oni većinom sklopljeni sa firmama koje su u vlasništvu grupacije iz Abu Dabija, koja je i vlasnik fudbalskog kluba. Na taj način su čelni ljudi Mančester Sitija pokušali da zaobiđu propise Uefinog finansijskog fer pleja.

Siti, koji može da se da se žali na ovu odluku Sudu za sportsku arbitražu uvijek je negirao ove optužbe. U saopštenju koje su objavili engleski mediji, iz fudbalskog kluba poručuju sljedeće :

“Mančester Siti je razočaran ali ne i iznenađen današnjom odlukom UEFA. Klub je i očekivao da će biti potrebno potražiti mišljenje nezavisnog tijela, u nekom procesu koji će, potpuno nezavisno, razmotriti činjenice koje pokazuju osnovanost naših stavova.

Još u decembru 2018. godine glavni istražitelj UEFA je javno iskazao kakva će presuda biti, kao i za kakve se sankcije zalaže, ito sve prije nego što je istraga i započeta. Ono što je uslijedilo, a bilo je obilježeno curenjem podataka i ozbiljnim kršenjima postupka, nije ostavilo mnogo sumnje da će se namjeravana odluka i donijeti.

Jasnije rečeno, ovo je slučaj koji je inicirala UEFA, sprovela UEFA i na kraju je i presudila UEFA. Sada kada je proces završen, naš klub će što je ranije moguće tražiti presudu nekog nezavisnog organa. Naš prvi potez biće da se obratimo Sudu za sportsku arbitražu, a to ćemo učiniti što prije”, kaže se u saoštenju Mančester Sitija.

U saopštenju UEFA se dodaje da će protiv Mančester Sitija biti sprovedene disciplinske mjere kojima će se ovaj tim isključiti iz svih takmičenja UEFA u narednje dvije sezone ( sezone 2020/21 i 2021/22), kao i da će klub biti novčano kažnjen iznosom od 30 miliona evra.

 

NoviGlas

Bijeljina

Dokumentarni film : “First cities in history”

POSTANIMO PRIJATELJI

Instagram

Instagram has returned invalid data.