NOVI GLAS

Dalija Blagojević ruši predrasude o automehaničarskom poslu (Video)

Sedamnaestogodišnja Dalija Blagojević iz Kozarske Dubice, jedina je djevojka u Srednjoškolskom centru “Nikola Tesla” u Kozarskoj Dubici, koja se školuje za automehaničarski zanat. Ruši predrasude, jer kod nas je žena automehaničar – rijetkost.

Rame uz rame, s muškim kolegama u razredu! Mlada Dubičanka Dalija Blagojević, ljubav prema automobilima naslijedila je od brata automehaničara. U garaži je svoja na svome, i ne smeta joj da zaprlja ruke.

“Po meni nema muških i ženskih poslova, sve je jednako, a što se tiče razreda, jedina sam djevojka, lijepo su me prihvatili”, kaže Blagojevićeva.

Djevojke su rijetkost u automehaničarskoj profesiji. Ipak, posljednje dvije dubičke generacije, imaju po jednu. Ruše predrasude da je to “muški” posao.

“Ranije nije bilo djevojaka u ovoj profesiji, a sada već dolaze. Sve što zahtijevamo od nje, ona to uradi bez problema, ako nešto ne zna, ona pita, tu smo mi da joj pokažemo”, ističe Zdravko Atelj, automehaničar iz Kozarske Dubice.

Goran Tubić, koordinator praktične nastave u Srednjoškolskom centru “Nikola Tesla” Kozarska Dubica navodi da su djevojke automehaničarke pokazale zavidan nivo preciznosti, odanosti i odgovornosti poslu i naglasio da su bolje od automehaničara.

Druga Dalijina ljubav je muzika.

“Inače i pjevam u slobodno vrijeme, u školskom sam horu i nastupam po bendovima. Dok popravljam automobil ja takođe pjevam”, dodaje Blagojevićeva.

Dalija mašta o vlastitoj automehaničarskoj radionici. Јoš nema vozačku dozvolu i jedva čeka polaganje vozačkog ispita.

Do tada, vjeruje, postaće vrhunski majstor.

 

(RTRS)

Bijeljina

POSTANIMO PRIJATELJI

Bijeljina

Dokumentarni film : “First cities in history”

POSTANIMO PRIJATELJI

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .