NOVI GLAS

Stigla vrijedna oprema – Porodica Lukić donirala bolnicu u Bijeljini (Foto)

Bijeljinskoj Bolnici “Sveti vračevi” danas je doniran ultrazvučni hirurški nož vrijedan 70.000 KM, dar porodice Lukić iz Ugljevičke Obriježi.

Vršilac dužnosti direktora bijeljinske bolnice Milica Lovrić na svečanoj ceremoniji primopredaje donacije zahvalila je porodici Lukić na njihovom humanom gestu kojim je nabavljen harmonik skalpel.

“Harmonik nož predstavlja najsavremeniji aparat koji putem ultrazvučne vibracije omogućava denaturaciju proteina u zidu samog krvnog suda i na taj način automatsko presijecanje i koagulaciju, što hirurzima znači veoma mnogo -skraćuje im vrijeme operacije i boravak u operacionoj sali, smanjuje se i broj bolesničkih dana, kao i broj postoperativnih komplikacija”, navela je Lovrićeva.

Ona je novinarima izjavila da su donatorske aktivnosti mjere Vlade Srpske i Ministarstva zdravlja, a sadržane su i u Akcionom planu za osiguranje samoodrživosti zdravstvenog sistema.

“Zahvaljujući našim prijateljima koji su prepoznali potrebe ove ustanove i potrebe naših građana, zahvaljujući prijateljima koji imaju humano srce, mi ćemo nabaviti opremu koja će podići kvalitet zdravstvene usluge svim građanima Semberije, a i šire”, rekla je Lovrićeva, zahvalivši u ime zaposlenih i građana, te u svoje ime, svim donatorima ove zdravstvene ustanove.

Šef operativnog bloka Bonice “Sveti Vračevi” Bojan Kenjić istakao je da ultrazvučni hirurški nož “donosi revoluciju” u oblasti hirurgije, otvara mogućnost daljeg razvoja laparoskopske hirurgije, a samim tim ovu ustanovu uvodi u red kuća u kojima mogu da se rade vrhunske laparoskopske operacije.

“Ovaj nož nam, takođe, i u otvorenim operacijama omogućava sigurniji pristup svakom narednom oboljenju koje će se liječiti hirurški. Ne samo što lakše koaguliše, odnosno zatvara krvne sudove, već i smanjuje oštećenje okolnih tkiva, što je svedeno na minimum”, rekao je Kenjić.

On je dodao da ovo, ne samo da olakšava rad hirurzima, nego i pacijentima omogućava brži postoperativni oporavak i brži odlazak kući.

“Samim tim smanjuje i troškove liječenja, što je jedan od ciljeva, a pacijenti odlaze zadovoljniji”, naveo je Kenjić.

Kenjić je rekao da je ovaj aparat do sada najveću primjenu ostvario u hirurgiji štitne žlijezde jer smanjuje mogućnost povrede nerava.

“Ova donacija nam omogućava dalji uspješan razvoj hirurgije štitnjače u našoj ustanovi što će u narednom periodu biti vidljivo kroz naš rad, odnosno zadovoljstvo naših pacijenata”, istakao je Kenjić.

U ime donatora, Miroslav Lukić je rekao da se porodica odlučila za ovu donaciju Bolnici kako bi pomogla svim građanima Semberije kojima je potrebna.

“Čuli smo za zahtjeve, odnosno potrebe naše bolnice i odlučili da u okviru naših mogućnosti doniramo baš ovaj nož”, rekao je Lukić novinarima.

Vršilac dužnosti direktora Bolnice “Sveti Vračevi” Milica Lovrić porodici je uručila priznanje-zahvalnicu za ovaj human gest.

 

(srna)

POSTANIMO PRIJATELJI