NOVI GLAS

Čak 60 Srba promijenilo pol na račun države!

Preko Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje do sada 44 Srpkinje postale muškarci, 16 osoba muškog pola sada su žene, a na operaciju čeka još devetoro.

Čak 60 Srba, koji se, kako sami kažu, osjećaju kao zarobljenici u svom tijelu, promijenilo je pol za 13 godina, otkako se to radi o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO).

Prema podacima s posljednje sjednice Komisije za transrodna stanja RFZO iz januara, čak 44 Srpkinje postale su muškarci, dok je 16 muškaraca, pomoću hirurškog zahvata, postalo – žena.

Participacija 70.000 dinara

– Broj osiguranih lica koja čekaju operaciju, a data im je saglasnost Komisije za transrodna stanja, iznosi devet, a četvoro je odobrenu operaciju odložilo iz ličnih razloga, dok se u jednom slučaju čeka dopuna medicinske dokumentacije, što je ukupno 14 osoba – rekli su u RFZO za Kurir.

U Srbiji je od 2013. osiguranicima RFZO obezbjeđena operacija promjene pola o trošku fonda, a cijena je malo viša od 200.000 dinara (oko 3.320 KM), dok participaciju, koja iznosi 35 odsto, plaćaju pacijenti, što je 70.000 dinara (oko 1.160 KM)

Prof. dr Miroslav Đorđević, svjetski priznati hirurg u oblasti transrodne medicine i urolog Dečje univerzitetske klinike u Tiršovoj kaže za Kurir da tranzicija iz jednog pola u drugi, traje minimum dvije, tri godine.

Za strance 10.000 evra

– Psihijatrijsko-psihološka tranzicija traje više od godinu dana, potom počinje proces hormonske tranzicije, osoba započinje sa unosom hormona onog pola ka kojem teži i započinje život u željenom polu – kaže dr Đorđević za Kurir i dodaje da se tek nakon toga stiču uslovi za hiruršku tranziciju.

On kaže i da su podjednako komplikovane tranzicije u muški kao i u ženski pol: – Od 1989, od kada se rade ove operacije u sklopu beogradskog tima, do sada smo obavili oko 700 operacija promjene pola, što srpskih, a što državljana s prostora bivše Jugoslavije. U zavisnosti od vrste operacije, za strance koštaju od 2.000 do 10.000 evra.

 

(kurir)

Bijeljina

Dokumentarni film : “First cities in history”

POSTANIMO PRIJATELJI

Instagram

Instagram has returned invalid data.
error: Content is protected !!