NOVI GLAS

Odata počast pukovniku Milanu Joviću

U Donjoj Trnovi kod Ugljevika danas je služen pomen heroju odbrambeno-otadžbinskog rata pukovniku Vojske Republike Srpske /VRS/ Milanu Joviću koji je poginuo na današnji dan prije 27 godina braneći srpski narod.

Na groblju “Gaj”, gdje je sahranjen pukovnik Jović, okupili su se porodica, saborci, prijatelji i poštovaoci lika i djela ovog srpskog junaka da bi mu odali počast.

Saborac i njegov prijatelj, general VRS Milomir Savčić rekao je da pukovnik Jović živi u sjećanjima svojih saboraca, mještana i srcima najbližih, ali i svoje Majevice.

“Milan Jović je za života otišao u legendu, a tamo se se ne umire, tamo se vječno živi u sjećanju srpskog naroda”, rekao je Savčić novinarima.

Nakon pomena, načelnik opštine Ugljevik Vasilije Perić rekao je da je pukovnik Jović junak, koji je mnogo učinio za svoj narod, ljudska gromada, kojom se ponosi njegov zavičaj.

“Svojim dolaskom u rodni kraj da pomogne narodu, u tada ratom zahvaćenom području, ulio je sigurnost, a zahvaljujući njemu i drugim borcima, koji su herojski dali svoje živote, sačuvali smo našu teritoriju i naš narod”, podsjetio je Perić.

On je dodao da je obaveza svih da čuvaju i njeguju sjećanje na sve poginule borce VRS i da u miru slijede njihove ideale.

Cvijeće na grob pukovnika Jovića položila je njegova supruga Slavka, sinovi Dejan i Darko i unuk Maksim, predstavnici opštine Ugljevik, Boračke organizacije Ugljevika, saborci i prijatelji.

U čast legendarnog komandanta, opština Ugljevik i opštinska Boračka organizacije svake godine organizuju manifestaciju “Jovićevi dani” i takmičenje učenika osnovnih i srednjih škola u literarnim radovima, a ovogodišnja tema “Mladost na ispitu ljubavi prema domovini” za osnovce i “Milan Jović kosovski junak u naše vrijeme” za srednjoškolce.

Slavni komandant Prve majevičke brigade Vojske Republike Srpske pukovnik Milan Jović poginuo je 9. februara 1993. godine u selu Bilalići, gdje je predvodeći svoje borce pao pokošen rafalom nadomak muslimanskog uporišta Teočak.

Posthumno je odlikovan Ordenom Nemanjića.

 

(srna)

POSTANIMO PRIJATELJI