NOVI GLAS

NoviGlas analiza – Ko će večeras dobiti Oskara?

Najglamuroznije filmsko veče u godini je pred nama, jer će se noćas u Holivudu održati ceremonija dodjele nagrada Američke akademije za film i nauku. Nominovanih je mnogo, a dosadašnja sezona nagrada je već istakla favorite.

NoviGlas će pokušati da vam predstavi neke od najvažnijih i najzanimljivijih filmova koji će se spominjati na večerašnjoj ceremoniji.

Džoker

Ostvarenje poznatog reditelja urnebesnih komedija nadmašio je sva očekivanja kada je film o negativcu iz Betmena riječ. Maestralni Hoakin Finiks je pobrao najviše slave i večeras će biti glavni favorit za najvažniju glumačku mušku nagradu. Džoker, iako na prvi pogled pripada modernom talasu strip-filmova, zapravo je jedna teška psihološko-sociološka drama, sa glavnim likom koji je morao da se kreće u okvirima onoga što je stripom zadato. Međutim, nakon velikog trijumfa ovog filma na blagajnama, očekujte talas filmova o poznatim herojima koji prolaze kroz psihičke kataklizme.

Iako je  film sa najviše nominacija ove godine, teško da će dobiti i nagradu za najbolji film. Finiks je već viđeni pobjednik, a, ako uopšte dobije još i jednu nagradu od ukupno 11 nominacija, biće to za adaptirani scenario.

U svakom slučaju, nakon velike euforije kada je objavljeno 11 nominacija, Džokera čeka veče gubitaka.

1917.

Ratna drama o Velikom ratu Sema Mendesa, prema kladioničarima, najveći je favorit za osvajanje glavne nagrade. Ratni spektakli se obično visoko kotiraju kod Akademije, a Mendes je u svom novom remek djelu napravio sve ono što Nolan nije sa filmom „Dankirk“. On zna kako se to radi, jer je prije dvije decenije doživio potpuni trijumf sa filmom „Američka ljepota“.

Zbog toga, najveći su izgledi da film 1917. zaista bude glavni pobjednik večeri, a pored režije i flma, veliki je favorit i u kategorijama za vizuelne i zvučne efekte, a još veći u kategoriji najbolje kamere. Zapravo, velika je šansa da će veče završiti sa 6 i više nagrada.

Marriage Story

Mali Netflixov film jedno je od najprijatnijih iznenađenja godine, pokazatelj da i ogromni striming servisi lako mogu napraviti filmove koji su ranije bili karakteristični za „artsy“ studije.

Glavna snaga filma su glumci, a svo troje nominovanih su među favoritima za nagradu. Najveći je Laura Dern, u kategoriji sporedne glumice, koja na Oskara ide sa osvojenom skoro svakom važnijom nagradom u svojoj kategoriji.

Skarlet Johanson i Adam Drajver su sjajno odradili posao, ali će im biti teško u svojim kategorijama, gdje oboje predstavljaju „favorita iz sjenke“. Ipak, nešto veće šanse ima Adam, jer, ako iko bude pobijedio „Džokera“ večeras, to bi mogao da bude on.

Parazit

Čudo od filma i Južne Koreje bio bi glavni favorit za sve kategorije, samo da je snimljen na engleskom. Ovako, može da se nada Oskaru za najbolji strani film, mada je veliki favorit i za scenografiju.

Očekujte rimejk ovog filma u narednim godinama sa američkom glumačkom postavom.

Irac

Od svih dobrih filmova prošle godine, „Irac“ je najslabiji. Teško je zamisliti da će odnijeti ijednu nagradu, od deset nominacija koliko ima. Najbliži je možda za montažu u Skorsezeovom stilu, ili ukoliko Akademija bude oduševljena procesom „podmlađivanja“ glumaca, za specijalne efekte, mada i tu ima više nego jakog protivnika u „Osvetnicima“.

Iako posjeduje zvjezdanu glumačku ekipu, mala je vjerovatnoća da će Deniro, Paćino ili Peši dobiti neku od nagrada za koje su nominovani. Ukoliko se to i desi, biće to potpuno nezasluženo, „na staru slavu“.

Bilo jednom u… Holivudu

Kada prođe nekoliko decenija, trojac koji nosi ovaj film, Bred, Leonardo i Kventin, smatraće se klasicima Holivuda. Konačno smo dobili film u kojem su sva trojica udružili snage, i to da odaju omaž onom Holivudu koji danas smatramo klasičnim.

Tarantino je još jednom otišao u prošlost da nam je na svoj način opiše, ali ju je i „ispravio“. Prikazao je ono što je trebalo da se desi, za razliku od onoga što se zaista desilo. Pri tome, po svom starom receptu, fantastičnim dijalozima stvorio je dva apsolutno dopadljiva glavna lika, potpomognuta galerijom zanimljivih sporednih likova. Uz to, scena u kojoj kaskader prebija Brusa Lija sigurno će ući u filmsku antologiju.

Tarantino je živa legenda Holivuda, iako po rediteljskim standardima još nije „starac“ – On je za sada samo „stara škola“. Da li će Akademija ove godine nagraditi onoga ko je najviše to zaslužio, teško je znati, jer su i u prošlosti znali da preskoče najbolje.

Ali, dvije nagrade su izvjesne – Ona za sporednu ulogu za Breda Pita, i  još jedan Oskar Tarantinu za najbolji originalni scenario. Ukoliko bude pravde, nagrade za najbolju režiju i film će takođe dopasti ovom ostvarenju, koje je još jednom dokazalo da je Kventin Tarantino, zlatni momak Holivuda, nenadmašan u onome što radi.

Filmovi vrijedni pomena

Jojo Rabbit – Snimljena u maniru Čaplinovog „Velikog diktatora“ i italijanskog „Život je lijep“ prilično je uspješna komedija koja na teške, najteže teme gleda kroz oči desetogodišnjeg dječaka. Ljubav koja se rađa između dječaka naciste opsjednutog Hitlerom i jevrejske djevojčice koja se krije u njegovoj kući vraća vjeru u život, ččak i u najtežim trenucima. Međutim, ovakva vrsta filma se često hoda po samoj granici ukusa, a Jojo Rabbit, na žalost, u nekoliko navrata završi na pogrešnoj strani te granice. U svakom slučaju, odličan film koji je samom nominacijom za nagradu najboljeg ostvario svoj krajnji domet.

Dolor y Gloria – Svaki novi film Pedra Almodovara je kinematografski spektakl, a tako je i ove godine sa filmom „Bol i slava“. Uz maestralne glavne glumce, Penelopu Kruz i Antonia Banderasa, Almodovar je ispričao ovu poluautobiografsku priču i bio bi glavni favorit za najbolji strani film, da nije ove godine stiglo remek djelo iz Koreje, koje ga je bacilo u zapećak. Ipak, ukoliko se čudo desi pa Koreanci ne dobiju nagradu, ovaj film će biti sasvim dostojan dobitnik.

Knives Out – Ovaj film je možda i najveći ovogodišnji promašaj Akademije, tačnije, činjenica da je nominovan u samo jednoj kategoriji, za originalni scenario, govori da dodjela Oskara nije uvijek reprezent najboljih filmova. Bolji je od pola nominovanih za najbolji film, a i reditelj je komotno mogao dobiti nominaciju ispred Skorsezea.

O paradi fenomenalnih glumačkih ostvarenja u ovom filmu da i ne govorimo, teško je i izdvojiti ko je ovdje najbolje izveo svoju rolu. Ali, crna komedija o ekscentričnoj porodici bogataša nije bila po ukusu Akademije, i predstavlja možda i najpotcjenjeniji film ove godine.

 

NoviGlas

Bijeljina

POSTANIMO PRIJATELJI

Bijeljina

Dokumentarni film : “First cities in history”

POSTANIMO PRIJATELJI

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .