NOVI GLAS

Bijeljina – Nastavljeno suđenje za ubistvo Aleksandra Pantića

U Okružnom sudu u Bijeljini  nastavljeno je suđenje Marku Zariću, čiji je nadimak Čupo (23), i Petru Bujinoviću (23), obojica iz Bijeljine, koji su optuženi za ubistvo Aleksandra Pantića iz Bijeljine.

Mladić je 2018. godine nasmrt pretučen u napadu navijača Crvene zvezde na bijeljinske navijače Partizana.

Fatalni udarci

U nastavku suđenja svoj nalaz i mišljenje obrazložio je dr. Zdenko Cihlarž iz Tuzle, vještak sudske medicine koga je angažiralo Tužilaštvo u Bijeljini.

On je naglasio da su, od ukupno šest povreda u predjelu glave nesretnog Pantića, tri prugasta nagnječenja na lijevom čeonom i lijevom sljepoočnom dijelu lobanje  bila fatalna po njega.

Pogodno sredstvo

– Povrede na lobanji, nanesene nekim tvrdim predmetom, drvenom motkom, palicom ili metalnom šipkom, ostavile su trag tramvajskih šina. Došlo je do prijeloma kostiju krova i baze lobanje i razaranja lijeve polovice mozga te do izliva krvi u mozak. Ove tri povrede su neposredno odgovorne za nasilnu smrt. Te tri povrede u lijevom sljepoočnom i tjemenom predjelu glave nastale su brzo, jedna iza druge. Blagovremeno pružena ljekarska intervencija nije mogla spriječiti smrt Aleksandra Pantića – konstatirao je vještak sudske medicine Zdenko Cihlarž.

U unakrsnom ispitivanju tužioca Bojane Lazarević i advokata odbrane Zarića i Bujinovića Petka Budiše i Dejana Bogdanovića Zdenko Cihlarž izjavio je da bi svako povredno sredstvo, kao što je metalna šipka ili drvena motka, širine od 1,5 centimetara, moglo nanijeti navedene povrede na glavi i tijelu. Cijeneći intenzitet povreda, on je istaknuo da bi najpogodnije sredstvo za to mogla biti metalna šipka.

U nastavku suđenja, koje je zakazano za 14. februar, bit će saslušano još devet svjedoka koje je predložila odbrana optuženih.

Višestruke povrede

– Povrede na vanjskoj strani lijeve nadlaktice i podlivi na lijevoj natkoljenici, naneseni tupo-tvrdim mehaničkim oruđem, mogu se okvalificirati kao lakše tjelesne povrede. U predjelu lica evidentiran je višestruki prijelom kostiju nosa, jagodičnog i viličnog predjela lica, što se kvalificira kao teška tjelesna povreda – naveo je vještak Cihlarž.

 

 

(avaz)

POSTANIMO PRIJATELJI