NOVI GLAS

Stručnjaci za NoviGlas : Šta je zimska depresija?

Da li ste umorni, neraspoloženi, slabo koncentrisani i imate veću potrebu za šećerom? Niste u tome usamljeni. NoviGlas se obratio stručnjacima da nam rastumače šta je “zimska depresija”, pojam koji se posljednjih godina vezuje za ove simptome. Evo kako je ovaj termin objasnio dr Aleksandar Milićević, specijalizant psihijatrije iz Bijeljine – šta je, kako nastaje i ima li lijeka.

ZIMSKA DEPRESIJA

“Novije psihijatrijske škole pominju i jedan veoma zanimljiv oblik depresije klasifikovane kao sezonska depresija ili kako se još naziva – zimska depresija. To je vrsta depresije koja se javlja kod osoba u jesenjem i zimskom periodu kada je manje sunčanih dana i kada je dnevna svjetlost i inače redukovana (kraći dan) i koja iščezava u proljeće i ljeto. 

Zimska depresija se češće javlja kod žena i traje 5 do 6 mjeseci. Simptomi ove depresije su umor i neraspoloženje, gubitak interesovanja za uobičajne aktivnosti, zadovoljstva, slaba koncentracija, izbjegavanje socijalnih situacija, pretjerana pospanost i produženo spavanje, blaži porast tjelesne mase uz povećanu potrebu za konzumiranjem šećera i hrane sa visokim sadržajem ugljenih hidrata i izuzetno značajan pad libida.

Istraživanja pokazuju da je u pitanju poremećaj tzv. biološkog časovnika koji se „resetuje“ pojavom sunca, odnosno ljeta. Utvrđeno je da bi značajnu ulogu u nastanku ove depresije mogla da ima i promjena lučenja i odnosa hormona melatonina i serotonina i poremećaj cirkadijalnog ritma (ritma budnosti i spavanja). Melatonin je hormon epifize na čiju produkciju utiče sunce (inhibitorno), njegov nivo raste čim ima manje svjetlosti i on izaziva pospanost. Serotonin radi upravo suprotno, daje nam energiju i raspoloženje, ali njegov nivo opada čim ima manje sunca, pa u kombinaciji sa melatoninom povećava osjećaj umora i melanholije.

Zimska depresija ili sezonski afektivni poremećaj se liječi terapijom svjetlošću (light therapy). Osobe se izlažu dnevnoj svjetlosti 20 do 30 minuta u periodu od 11 do 15h. Osim ovoga i male promjene životnih navika mogu pomoći da se prevaziđe zimska depresija: Povećanje fizičke aktivnosti, boravak na svježem vazduhu, druženje i izlasci sa prijateljima. Razgovori sa ljudima uvijek popravlja raspoloženje i odvraća od negativnih misli. Oblačiti se u vedrije boje, pronaći neki hobi i obavezno biti naspavan. Sve ovo poboljšava raspoloženje i redukuje depresivnost.”

 

Za NoviGlas – Dr Aleksandar Milićević, specijalizant psihijatrije       

Bijeljina

Dokumentarni film : “First cities in history”

POSTANIMO PRIJATELJI

Instagram

Instagram has returned invalid data.
error: Content is protected !!