NOVI GLAS

Odzvonilo sitnim prevarama trgovaca – Ovakve kese vam ne smiju naplaćivati!

Vrećice koje na sebi sadrže oznaku, naziv, logotip ili boje koje asociraju na trgovca, ne mogu se naplaćivati, saopštili su iz Inspektorata RS, povodom informacije da je od 1. januara ove godine, većina trgovačkih objekata počela sa naplatom plastičnih vrećica.

– Zakonom o zaštiti potrošača RS propisano je da se omot, kao što je kesica, vrećica, torba, poseban papir ili slično, koji služi za nošenje kupljenih proizvoda koji ima u cijelosti ili djelimično logotip, znak, slogan ili naziv proizvođača ili trgovca, ili upućuje na njega, smatra reklamnim sredstvom koje trgovac ne smije posebno zaračunati kupcu. Važno je napomenuti da trgovci vrećice bez reklamnih oznaka proizvođača ili trgovca, bez logotipa, znaka, slogana i slično mogu prodavati kao i svu ostalu robu. Za iste mora biti formirana cijena putem kalkulacije cijena i moraju biti zadužene u poslovnoj dokumentaciji. Takođe je neophodno izdati račun kao i za svu ostalu robu – naglašavaju u Inspektoratu RS i dodaju da su u toku kontrole trgovačkih objekata.

– Svi trgovci u RS obavezni su da se pridržavaju važećih zakona. Ukoliko potrošači uoče nepravilnosti, pozivamo ih da se obrate republičkoj ili opštinskoj, odnosno gradskoj tržišnoj inspekciji, koja je nadležna za zaštitu prava potrošača u skladu sa Zakonom o zaštiti potrošača RS. Podsjećamo da je za trgovca kao pravno lice, ukoliko postupi suprotno odredbama zakona, propisana kazna od 1.000 do 5.000 KM, a za odgovornu osobu i trgovca preduzetnika od 500 do 2.500 KM – naglašavaju u Inspektoratu RS.

 

(srpskainfo)

POSTANIMO PRIJATELJI