Naime, 76-godišnji Alečković je prije pet dana u poslovnici „Raiffeisen banke” u ulici Azize Šaćirbegović u sarajevskom naselju Hrasno doživio pravu talačku dramu prilikom pokušaja pljačke koju je izveo maloljetni S. P., koji je uhapšen i pritvoren.

– U poslovnici su se u to vrijeme nalazile dvije žene, jedan čovjek, službenice banke te obezbjeđenje. Ušao sam unutra jer sam htio popuniti neki obrazac za uplatu i stajao sam kod pulta sa strane. Odjednom je unutra uletio maskiran momak s pištoljem u ruci. Čujem dere se: ‘Ovo je oružana pljačka, nemoj ko da se mrdnuo’ – kazao je na početku razgovora Alečković.

Drama je nastavljena kada je pljačkaš dotrčao do blagajne i uperio pištolj u službenicu tražeći novac.

– Stajao sam s druge strane pulta. Dok je pljačkaš držao blagajnicu na nišanu, iza zida se pojavio čuvar koji je izvukao pištolj i počeo da viče prema razbojniku da baci oružje te da će pucati – opisao je Alečković. Tada je, prema kazivanju umjetnika, razbojnik zgrabio ženu koja se tu zatekla kao klijent te joj je prislonio pištolj na glavu i počeo se derati na čuvara: ‘Baci pištolj, ubiću je’!

Brza reakcija

– Bio sam bočno okrenut od pljačkaša. Vidio sam da mu je fantomka pala na oko i da me faktički ne vidi. Polako sam se izmicao i samo mu priletio odzada i zgrabio ga za ruku s pištoljem i oborio ga na pod. Ispao mu je pištolj, utom je pritrčao i zaštitar te smo ga savladali i neko je pozvao policiju – tvrdi Alečković.

Neko je mogao reći „hvala“

– Nisam ja ništa posebno očekivao od te situacije, ali neko je mogao reći hvala. Samo to mi je bilo i potrebno. Ova žena što ju je držao kao taoca skamenila se, nije mogla progovoriti ni riječ. Takvu ju je Hitna i odvezla – kazao je Alečković.

(Avaz)