NOVI GLAS

Pet savjeta kako da se zaštitite od zagađenog vazduha

Cijeli region ovih dana bruji o visokom nivou zagađenosti vazduha. Beograd i Sarajevo su u centru pažnje, ali ni Bijeljina ne zaostaje za prestonicama. 

U nastavku dijelimo pet savjeta stručnjaka na koji način da se zaštitite od nečistog vazduha

Provjetravajte prostorije isključivo u periodu od 11 do 17 časova

Rani jutarnji časovi su najkritičniji. Uveče je manja produkcija dima iz saobraćaja, pa je situacija nešto povoljnija uveče nego ujutru. Otvaranje prozora se preporučuje u periodu od 11 pa do 17h kada je koncentracija ovih materija u vazduhu manja.

Koristite prečišćivače vazduha

Kako biste bili sigurni da je vazduh koji udišete čist, koristite prečišćivače vazduha. Naravno, prilikom njihove upotrebe u prostoriji prozori moraju da budu zatvoreni.

Koristite nano maske umesto hirurških

Kada su u pitanju maske, njihova upotreba nema neki naročit efekat. Maske koje su kod nas u prodaji su hiriruške i one nemaju praktično nikakav značaj. Osim njih postoje nano maske koje su skuplje, ali svakako djelotvornije.

Ograničite vreme koje provodite napolju

Jedan od načina na koji se možete zaštititi je da češće provodite vrijeme u zatvorenom prostoru i minimizirate izlazak napolje, naročito u periodu kada je koncentracija zagađenosti u vazduhu najveća, a to su rani jutarnji časovi.

Izbjegavajte izvođenje djece napolje na duži period

Posljedicom trenutnih klimatskih uslova u Srbiji i nedostatka strujanja vjetra i padavina, sva prašina koja se stvorila ostala je u vazduhu.Tu prašinu predstavljaju lebdeće sitne čestice od 2.5 i 10 mikrona, takozvane Particulate matter.

Koliko su one sitne možete vidjeti ukoliko ih uporedite sa veličinom ljudske dlake koja iznosi 70 mikrona, što znači da su ove čestice i do 30 puta sitnije od ljudske dlake. Njihovim deponovanjem u plućima smanjuje se gasna razmjena.Organi koji su najviše ugroženi su pluća i srce, a sve češće se moždani i srčani udari povezuju sa zagađenjem vazduha. Osim toga, podaci u posljednje vrijeme pokazuju da zagađenje ima uticaj i na Alchajmerovu bolest i neka druga neurološka oboljenja.

Djeca su posebno osjetljiva, pa se preporučuje da ih u periodu najveće koncentracije zagađenih čestica u vazduhu ne izvodite na duži period.

 

NoviGlas/Kurir

Bijeljina

POSTANIMO PRIJATELJI

Bijeljina

Dokumentarni film : “First cities in history”

POSTANIMO PRIJATELJI

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .