NOVI GLAS

NoviGlas istražuje – Bijeljinci u Srbiju po lijekove : Koliko su jeftiniji lijekovi “preko Drine”?

Sve više Bijeljinaca po nabavku lijekova ide u susjednu Srbiju. Najčešća destinacija za ovaj “medicinski šoping” su Badovinci i Loznica. NoviGlas obišao je apoteke u Srbiji i Bijeljini i uporedili smo cijene lijekova. Ovo su rezultati.

U nabavku lijekova u susjednu Srbiju ide se čak i organizovano. Jedan od penzionera sa kojim smo razgovarali kaže da ponekad komšija pokupi “narudžbe” i ode u kupovinu lijekova za cijelu ulicu.

“Zamislite vi, ja pijem “Plavix”, on vam je za krv i srce, u Srbiji deset maraka, kod nas skoro trideset. A bio je pedeset kod nas. Samo sam prvi put kupio ovdje i od tad se snalazimo, ili idem s nekim, ili na smjenu, jednom ja, jednom komšija, ali ovdje lijekove ne kupujem”, priča nam ovaj penzioner.

Nisu jeftiniji samo lijekovi.

“Ja sam u Badovincima kupio aparat za šećer. Duplo jeftiniji!”, dodaje Nikola D. koji mjesečno živi od 500 KM penzije.

Kako bismo provjerili kolike su razlike u cijeni, najprije smo se kod ljekara porodične medicine informisali o najčešće prepisivanim lijekovima.

U Domu zdravlja Bijeljina su za NoviGlas potvrdili da Bijeljinci najčešće koriste lijekove za pritisak i masnoću.

Badovinci

Sa ovim informacijama zaputili smo se u Badovince. Odmah nakon raskrsnice koja vodi ka autoputu, nalazi se apoteka u kojoj su najčešći kupci – Bijeljinci.

“Ako ovu apoteku dnevno posjeti 200 ljudi, sa sigurnošću mogu reći da je barem 60% iz Bijeljine i okoline”, kaže nam farmaceutkinja Karolina Šikanić.

U apoteci smo zatekli troje Bijeljinaca. Jedan je za NoviGlas potvrdio da je došao u nabavku “za komšiluk”, ali nije bio raspoložen da detaljnije govori o tome.

Zatekli smo i penzionerku koja je rekla da je lijek “Dilcoran” koji koristi, u ovoj apoteci duplo jeftiniji.

“Lijekovi koje ja koristim u Bijeljini su jako skupi. Meni je i marka razlike mnogo, jer trošim dvije kutije mjesečno i ne mogu da platim toliko”, kaže ova penzionerka koju je do apoteke u Badovincima dovezao taksi, i dodaje da joj se čak i to isplati.

U povratku smo službenika na Graničnom prelazu Pavlovića most u neformalnom razgovoru pitali da li je dozvoljeno da pacijenti prenose lijekove.

“Pa ako ima recept i kupuje za svoje potrebe dozvoljeno je. Što tamo da plaća duplo skuplje, kad može u Srbiji da nabavi dvije ili tri kutije po toj cijeni. Prevoziti na veliko logično nije dozvoljeno”, rekao je za NoviGlas.

Kolike su uštede?

Uštede se kreću od nekoliko feninga, pa do deset i dvadeset maraka. Najveća razlika u cijeni je za lijek „Plavix“, koji je u Srbiji deset, a u Bijeljini 24 marke. Slično je i sa lijekom „Trimetakor“ koji je u Srbiji nepunih pet, a u BiH 14 KM. U apotekama u Srbiji duplo su jeftiniji i probiotici.

LijekSrbijaBiH

 

„Roxera“9,5 KM13 – 26 KM
„Plavix“10 KM24 KM
„Nolpaza“4,5 KM7,40 KM
„Biol“3 KM3,8 – 5,8 KM
„Trimetakor“4,5 KM14 KM
Amoksicilin2,5 KM2,5 KM
Probiotici 6 KM9 – 13 KM

 

Zašto je to tako?

Odgovor na pitanje zašto su kod nas lijekovi toliko skuplji potražili smo od vlasnika apoteka.

Dr Nikola Rosić, vlasnik lanca apoteka “Rosić”, za NoviGlas je objasnio da su u veoma nezavidnoj situaciji.

“To se mora zakonski riješiti. U Srbiji je PDV 7%, a kod nas 17%. Uz to, u Srbiji je znatno niža i marža, tako da nas s ove strane Drin enema nigdje. Moramo da maržu spuštamo na pet ili deset odsto, a dozvoljena u apotekama je čak dvadeset”, objasnio je za NoviGlas dr Rosić.

Rješenje je, kaže, mijenjati zakon.

„Smanjiti PDV same usluge na registraciji lijekova, na prvu seriju, mislim da bi to bilo rješenje“, rekao je za NoviGlas Rosić.

Iako je na snazi već dvije godine, Pravilnik o načinu formiranja cijena lijekova i njihove kontrole nije dao rezultate. Iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, koji bi trebalo da kontrolišu cijene lijekova, kažu da su oni prva, ali ne i posljednja linija u sistemu određivanja cijena, te da ne zavisi sve od njih.

Dok se stanje ne promijeni, pacijenti će i dalje, kao i dosad, napuniti rezervoar, recepte pod ruku i u nabavku preko Drine.

 

 

NoviGlas

Bijeljina

POSTANIMO PRIJATELJI

Bijeljina

Dokumentarni film : “First cities in history”

POSTANIMO PRIJATELJI

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .