NOVI GLAS

Ljuska od kokica mu se zaglavila među zubima, pa napravila haos u organizmu (Foto)

Vatrogasac Adam Martin dobio je endokarditis – upalu unutrašnjeg sloja srca i srčanih zalistaka nakon što mu je ljuskica od kokice zapela među zubima i nikako nije uspijevao da je izvadi.

Uzrok infektivnog endokarditisa su bakterije, koje se mogu naći i u ustima, a koje putem krvotoka ulaze u organizam i mogu da oštete srce. Adam kaže da se sjeća da je tri dana pomijerao vilicu nastojeći da izvadi ljuskicu kokice. Pokušao je da izvuče hranu pomoću šrafova, poklopca olovke, komadima žice.

Otac troje dece mislio je da ima grip. Otišao je kod ljekara opšte prakse koji ga je poslao na rengen i vađenje krvi. Vratio se kući  i odmarao, ali danima kasnije se nije osjećao bolje. Primjetio je i krvni ugrušak na nožnom prstu, kasnije dijagnostifikovan kao “Janeway lezija” – spoljni pokazatelj infektivnog endokarditisa. Tada je otišao u bolnicu.

– Imao sam osjećaj da nešto nije uredu. Spavao sam puno i osjećao se veoma loše. Imao sam bolove u nogama. Primljen sam u bolnicu nekoliko dana na analize i bio sam već jako zabrinut.

Pokazalo se da je bol u nozi ugrušak infekcije, a uklanjanje je trajalo pet sati. Dali su mu lijekove za infekciju, ali analiza je otkrila da mu je srce teško oštećeno i da će mu biti potrebna operacija.

– Ne želim da bilo ko prođe ovo što sam ja. Sve se tako brzo dogodilo. Jezivo je kada pomislim da je sve to zbog kokica.

Na sreću, Adam se brzo oporavio. U oktobru 2019. je operisan, a sada je kod kuće sa suprugom i djecom.

 

 

(kurir)

POSTANIMO PRIJATELJI